Oproep voor deelname aan enquête over archiefinspectie voor afstudeerscriptie

  • mei 2020
  • Erin Jansen
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 5
  • 38
Erin Jansen
Toezicht
  • Jacqueline Schuurman Hess
  • Lotte Oldegbers
  • Maaike van Driel
  • Terri
  • Chido Houbraken

Beste collega’s en vakgenoten,

Voor mijn afstudeerscriptie voor de master Archival and Information Studies aan de Universiteit van Amsterdam verricht ik onder begeleiding van prof. Frank Huysmans onderzoek naar de rol en effectiviteit van de gemeentelijke archiefinspecties. Zelf ben ik archiefinspecteur bij de gemeente Almere. Met mijn onderzoek hoop ik een beter beeld te krijgen van de verschillende wijzen van aanpak en ervaringen in de archiefinspectie in Nederland. Dit wil ik mee kunnen nemen in mijn eigen werk om met de archiefinspectie zo effectief mogelijk te kunnen bijdragen aan het ontwikkelen en verbeteren van de informatiehuishouding.

Voor mijn onderzoek ben ik op zoek naar collega’s en vakgenoten die de gemeentelijke archiefinspecties uitvoeren of hebben uitgevoerd, en interbestuurlijke archieftoezichthouders. Werk jij in een van deze rollen? Je zou mij enorm helpen als je onderstaande enquête zou willen invullen. Deze bevat vragen over het uitvoeren van de gemeentelijke archiefinspectie, maar ook aspecten als de rol die een inspecteur zou moeten vervullen en de relatie van toezicht met archiveren bij design. Naast de enquête voer ik een aantal gesprekken met vakgenoten om het beeld dat uit de analyse van de enquête naar voren komt te verrijken met inzichten uit het veld.
De vragenlijst bevat 26 vragen en bestaat voornamelijk uit meerkeuzevragen. Het neemt circa 20 minuten in beslag. De enquête zal een week openstaan, op 28 mei zal ik het sluiten.

Deelname aan de enquête geschiedt anoniem. Omdat ons vakgebied maar klein is, is het niet geheel uit te sluiten dat de combinatie van antwoorden te herleiden is naar personen. Het spreekt vanzelf dat ik vertrouwelijk met de antwoorden en de data omga. Na afronding en beoordeling van mijn scriptie zullen de gegevens worden vernietigd. In de scriptie zelf zullen bovendien geen naar individuele gevallen herleidbare uitspraken worden gedaan. Het gaat juist om het algemene, geaggregeerde beeld dat uit de antwoorden naar voren komt. Mijn afstudeerbegeleider ziet hierop toe.

Voor het onderzoek is een zo gevarieerd en groot mogelijke respons van belang. Het delen van dit bericht met collega’s die niet op dit platform zitten of van wie je weet dat ze er niet zo vaak op kijken wordt dan ook zeer gewaardeerd!
Uiteraard zijn de inzichten uit mijn onderzoek niet alleen voor mijzelf van belang. De thesis zal ik later dit jaar hier posten.

Link naar de enquête:
https://apps.parantion.nl/formviewer/#/?form=87bfc489b70d54fd4667f96f7ae01fa6

Alvast heel erg bedankt voor je tijd en moeite!

Vriendelijke groet,
Erin Jansen

Voor vragen over mijn onderzoek ben ik bereikbaar via moi_erin8@hotmail.com.
Wanneer je over mijn onderzoek contact wilt opnemen met mijn begeleider, dan kun je hem per mail bereiken via f.j.m.huysmans@uva.nl.

Reacties

5 reacties, meest recent: 27 mei 2020
  • Bester Erin,
    Interessant onderwerp.
    Ik wil deze enquête invullen als oud-interbestuurlijk toezichthouder, maar dan loop ik wel tegen wat dingen aan. Bijvoorbeeld dat je dan archiefinspecties bij meerdere gemeentes uitvoert, met verschillende handelswijzen/resultaten. De vragenlijst suggereert dat je alles bij één organisatie uitvoert. Dat is soms lastig antwoord geven.

    Bijvoorbeeld vraag:
    Is het uitvoeren van de archiefinspectie gewaarborgd binnen de gemeentelijke organisatie, bijvoorbeeld door het op te nemen in de reguliere Planning- en Control cyclus?

    • Ja, het is opgenomen in de reguliere Planning- en Control cyclus

    • Ja, het is op een andere manier gewaarborgd

    • Nee

    • Weet ik niet

    De eerste drie zijn alle drie voorgekomen. Hoe verwacht je dat IBT-ers dit invullen? Van tevoren een inspectie kiezen en op basis daarvan de vragenlijst doorlopen? Meerdere keren doorlopen met steeds een andere inspectie in het achterhoofd? Werkt dat?

    Chido Houbraken
  • Hoi Erin,

    Interessant onderwerp.
    Ook ik loop als Interbestuurlijk Toezichthouder tegen de punten aan die Chido hieronder benoemt. Ben benieuwd hoe je de beantwoording door IBT voorstelt te doen.

    Groet, Terri

    Terri
  • Beste Chido en Terri,

    Dank voor jullie berichten en de bereidheid om de enquête in te vullen.

    De opmerking is terecht, helaas heb ik dit over het hoofd gezien.
    Ik heb overlegd met mijn afstudeerbegeleider wat de beste oplossing hiervoor is. De inspanning om de vragenlijst meerdere keren door te lopen lijkt ons te tijdrovend voor de deelnemers. Zouden jullie in de vragenlijst willen aangeven wat je het meeste bent tegengekomen? Op de laatste pagina van de vragenlijst is de mogelijkheid om nog afsluitend een boodschap of opmerking mee te geven. Zouden jullie op deze pagina een toelichting willen geven op de gekozen aanpak bij het invullen?
    Dan kan ik deze werkwijze ook meenemen als resultaat bij de verwerking van de onderzoeksresultaten.

    Alvast bedankt!

    Vriendelijke groet,

    Erin

    Erin Jansen
  • Top Erin,

    Ik heb er nu voor gekozen om alleen de vanuit IBT relevante vragen te beantwoorden en het daarmee inderdaad zo algemeen mogelijk te houden. Omdat ik in mijn vorige baan ook gemeentelijke toezichtstaken had, zal ik er ook nog eentje invullen als oud gemeentelijk inspecteur.

    Groet, Terri

    Terri

Trefwoorden