Update
Documenteren van COVID19. Een aantal buitenlandse initiatieven. Charles Jeurgens, 16 april 2020 In de ...
Beste deelnemers discussiebijeenkomst "Waarom moet de particulier archiveren?"
Wij waren maandag erg verheugd met de prachtige opkomst (26 deelnemers) en jullie actieve inbreng!
In dit bericht geven we een korte samenvatting van de inzichten die wij uit de bijeenkomst hebben opgedaan. Deze zullen we verwerken in ons werk en meenemen in onze vervolgstappen.
De eerste stelling ging over de beste manier om particuliere archiefvormers in de culturele sector te overtuigen dat archiveren relevant is. Hier werd door jullie op verschillende manieren teruggegeven dat we feitelijk over een diversiteit van archiefvormers praten (kunstenaars, marketeers, zakelijk leiders, groepen, instellingen, nalatenschappen, etc.). Bepaalde argumenten passen beter bij verschillende van deze rollen. Aanvullend gaven jullie aan dat particulieren soms wat hulp nodig hebben om de waarde van hun archief in een bredere maatschappelijke context in te zien.
De tweede stelling ging over ontwikkelingen op het gebied van particuliere archivering in het kader van samenwerkingsverbanden. De consensus tijdens de discussie was dat er toekomst zit in samenwerking en het slaan van bruggen tussen particuliere initiatieven en de werkzaamheden van archiefinstellingen. Dit vraagt een andere/additionele rol voor archiefinstellingen. Bijvoorbeeld als netwerkorganisatie die particulieren ondersteunt bij het archiveren. Dit vereist dat de uiteindelijke inname van een particulier archief niet meer de mate van succes bepaald en dat relatiebeheer en kennisdeling een sterkere nadruk krijgt. Dit vraagt wel om nieuw beleid en bijbehorende middelen.
De derde stelling ging over het gebrek aan actief acquisitiebeleid voor particuliere archieven uit de culturele sector bij archiefinstellingen. Een meerderheid gaf hier aan dat deze huidige stand van zaken ertoe leidt dat er momenteel nog teveel verloren gaat en dat hier verandering in moet komen. Maar er werd ook onderstreept dat daarnaast zelfredzaamheid van makers van belang is, bijvoorbeeld omdat angst voor verlies van controle ze misschien weerhoud van de stap naar een archiefinstelling. Maar dat we tegelijkertijd niet moeten vergeten dat continuïteit bieden in een particuliere context vaak een te grote uitdaging blijkt.
Gebruik deze KIA groep vooral om verder te discussiëren over dit onderwerp. Wij maken hier ook gebruik van om jullie op de hoogte te houden van onze voortgang, onze volgende concepthoofdstukken, en de uitnodigingen voor nog twee discussiebijeenkomsten.
Voor nu nogmaals dank en tot ziens!
Maarten & Maarten
Reacties
Dank voor de organisatie Maarten & Maarten!
Wij gaan bij Het Nieuwe Instituut nu eerst toetsen of de volgende opzet (viertrapsraket) werkt:
1 leer de archiefvormer eigen werk en archief te waarderen, reik hierbij voldoende kennis en methoden aan
2 leer wat de risico's en gevolgen zijn als ze niets doen
3 reik een mix van tools en methoden aan om de risico's te bestrijden en zorg ervoor dat deze naar draagkracht, voorkeuren en wensen toegepast kan worden
4 help ze om het onder de aandacht te brengen bij beslissers en belanghebbenden
Dank voor deze toevoeging Frans en heel interessant om te horen wat jullie eerste ervaringen met deze aanpak zijn, op het moment dat jullie deze opdoen!
Helaas kon ik er maandag niet bij zijn. Is dit initiatief jullie bekend? museumarchieven (google.com) Ik ben deelnemer aan de taskforce voor dit onderwerp en afgelopen dinsdag werd er toevallig ook gepraat over archieven van kunstenaars. Maar feitelijk zijn musea voor "ons van het archief" ook particuliere instellingen.
@riaminkgijzen
Hoi Ria, we zijn inderdaad eerder op dit initiatief gewezen. De rol van musea is sowieso een interessante om verder op in te gaan. Laat het vooral weten als je een keer van gedachten wil wisselen hierover (info@digitaalwerktuig.nl)! Groet, Maarten