Update

  • mei 2021
  • Jeroen Jonkers
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 32
Jeroen Jonkers
InformatiehuishoudingOverheden
  • Verwijderde gebruiker
  • Harm Pieters
  • Violet

Terugblik:

Informatiebeheer Nu! 10 mei regiosessie Zuid-Holland:
Onder de titel ‘Informatiebeheer: kijken van buiten naar binnen en andersom’ vond op 10 mei jl. een KIA-regiosessie plaats. Na een eerdere sessie over toezicht ging de tweede sessie over het beeld vanuit medewerkers en hoe je handen en voeten kan geven aan een bewustwordingscampagne.
Gestart werd met het filmpje waarin de collega’s Aswien en Chantal, werkzaam bij de afdeling inkoop van de gemeente Den Haag, vertellen over hoe zij omgaan met informatie. Hoe makkelijk is het voor hen om te zorgen dat jullie als collega's alles goed kunnen vinden?
Vervolgens lichtte Brandon Pouw (senior beleidsmedewerker bij de povincie Zuid-Holland) toe wat hij verwacht van informatiebeheer. In een tweegesprek met Peter Diebels vertelde Brandon hoe hij om gaat met zijn documenten. Het gesprek en de rest van de middag is terug te zien op 'Informatiebeheer Nu! Bijeenkomst Zuid-Holland' bekijken | Microsoft Stream. Het gesprek tussen Brandon en Peter begint na ca. 2 minuten.
Na de twee verhalen van gebruikers kwamen twee verhalen aan bod over bewustwordingscampagnes. Emiel Mettes en Linda Smallengange begonnen met een toelichting op de campagne Informatiebewust Werken van de gemeente Den Haag. De kern is dat informatiebeheerders aan het begin van de zoektocht staan hoe ze het verhaal van informatiebeheer kunnen vertellen. Vanuit informatiebeheer wordt gekeken naar de gebruiker, en andersom, vanuit de gebruiker naar informatiebeheer. De kern is wel dat je helder moet hebben wat de gebruiker wil en het aspect dat communicatie niet eenvoudig is. Het vraagt energie en actieve inzet.
Vervolgens sloot Marieke van Vonderen (MT-lid I&A bij de provincie Zuid-Holland) aan over de bewustwordingscampagne binnen de provincie. Een belangrijk aspect was de constatering dat bewustwording niet een éénmalige activiteit is, maar continue aanpassing nodig heeft en aandacht moet hebben. De tip was om hierbij aan te sluiten bij de collega’s die werkzaam zijn op het terrein van o.a. privacy en actieve openbaarmaking.
De middag werd afgesloten door het gesprek te hebben in kleine groepjes, waarbij eenieder keek wat hij of zij er uit haalde voor de eigen organisatie. De sessie is terug te kijken tot de discussieronde en mochten er nog tips of vragen zijn, dan is het fijn om deze te delen.

Trefwoorden