Green Archiving; vernietiging van archieven ten behoeve van het milieu

  • mrt 2013
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 4
  • 107
Verwijderde gebruiker
KIA Community

Momenteel ben ik bezig met mijn afstudeeronderzoek naar Green Archiving. Het onderzoek levert een bijdrage aan het lectoraat Digital Archiving & Compliance van Geert-Jan van Bussel.

Via deze weg probeer ik te pijlen in hoeverre Green Archiving al leeft onder archivarissen en wat de meningen erover zijn. Tevens ben ik op zoek naar personen die zich bezig houden of interesseren voor Green Archiving en hierover met mij in gesprek zouden willen.

Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties!

Hieronder nog het probleem en de hoofdvraag van mijn onderzoek.

Probleemschets

Het bewustzijn dat het opslaan en archiveren van informatie milieueffecten heeft is niet of nauwelijks aanwezig bij archiefbeheerders; wel het belang van waardering en selectie. Bij de archiefvormers is waardering en selectie wel bekend, maar desondanks zijn ze zich niet bewust van het belang van het saneren van informatie. Hier ligt het probleem. Overheidsorganisaties worden door wet- en regelgeving verplicht tot vernietiging. De te bewaren informatie wordt hierop geselecteerd, de rest krijgt een vernietigingstermijn, de naleving hierop beperkt tot de analoge informatie. De explosief groeiende digitale informatie wordt nauwelijks meegenomen in vernietigingsprocessen. Daarnaast zijn vele cultuur-historische instellingen druk bezig hun cultureel erfgoed te digitaliseren. Aangezien dit materiaal allemaal bewaard moet blijven, zijn er geen mogelijkheden om deze informatiemassa te reduceren. Overwegingen vanuit milieubewustzijn bij deze digitaliseringsprocessen hebben geen enkele rol van betekenis spelen. Het probleem is dus groot; ik wil als eerste in kaart brengen wat waardering en selectie kunnen betekenen voor Green Archiving.

Hoofdvraag

Hoe kan archivistische kennis op het gebied van waardering en selectie, (naast de initiatieven van Green Computing) toegepast worden om de groei van digitale (overheids)informatie te beperken en een bijdrage leveren aan het terugbrengen van schade tot het milieu?

Reacties

4 reacties, meest recent: 28 maart 2013
  • Ik snap niet goed wat het probleem nu precies is. Digitale informatie bewaren is milieubelastend? Is dat de kernvraag?

    Verwijderde gebruiker
  • @Leo en Ingmar

    Ik dacht daar ook meteen aan. Maar dan zijn er ook andere oplossingen te bedenken zoals de manier waarop je stroom opwekt te vergroenen. Als je datacenter draait op waterkracht, wind- of zonne-energie of een combinatie daarvan, mag het dan wel? Ik zou daar op inzetten, groene(re) energie.

    Probleem opgelost lijkt me zo.

    Verwijderde gebruiker
  • Het probleem is inderdaad dat de opslag van de enorme hoeveelheid digitale informatie veel energie kost.

    Natuurlijk bieden de mogelijkheden van groene energie een oplossing, maar de groei aan opgeslagen informatie overstijgt dit.

    De enorme aanvoer van digitaal archief maakt deze ook onbruikbar en ontoegankelijk.

    Om deze reden zou de hoeveelheid digitaal archief teruggebracht moeten worden, door middel van een actiever beleid van vernietiging.

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden