digitaliseren video's

  • jan 2013
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 7
  • 81
Verwijderde gebruiker
KIA Community
  • Christian van der Ven

Hallo allemaal,

Het stond gister al even in een 'status' maar op advies van Christian nu ook op het forum:

Er is hier vast iemand die ervaring heeft met het digitaliseren van videos. Ik ben op zoek naar informatie over hoe eea aan te pakken. :-)

@Henno:

Bedankt voor je reactie bij de status.

Met een globale inventarisatie kom ik uit op zo'n 30 VHS banden van diverse makelij en speelduur, en 17 U-matic (master)banden. U-matic en VHS zijn (deels) overlappend. De inhoud is cultuurhistorisch, niet zozeer archiefwettelijk.

In mijn omgeving is een project gaande waar ik misschien bij aan kan sluiten, maar ik weet inhoudelijk en budgettair niet genoeg over videoband-digitalisering om het gesprek aan te gaan. Vandaar m'n vraag hier.

Groeten,

Annemieke

Reacties

7 reacties, meest recent: 29 januari 2013
  • Dag Annemieke,

     

    Bij archief eemland hebben we net een project gestart waarbij we 150 videobanden (u-matic en betacam) laten digitaliseren en vervolgens op www.velehanden.nl laten crowdsourcen. Digitaliseren gebeurt door Supersens, die met ingang van dit jaar opgenomen zijn door Picturae. Ik zou bij supersens even mijn licht laten schijnen over de mogelijkheden.

     

    Zie http://www.archiefeemland.nl/actueel/nieuws/2013/beeldarchief-omroep-amersfoort-in-vele-handen

     

    Groet Georges

    Verwijderde gebruiker
  • Voor het Gronings Audiovisueel Archief (GAVA) heb ik enkele jaren geleden meegeholpen de filmcollectie te ontsluiten en beschrijven. Omdat een algemene beschrijving van de films te summier was, is per fragment beschreven wat was te zien (onder aan de film was een tijdscode te zien). Immens karwei, maar het heeft wel tot resultaat gehad dat als een filmmaker dat bijvoorbeeld voor een film een scène zoekt van spelende kinderen, je nu in elk fragment kunt zoeken i.p.v. alleen de algemene beschrijving, waar je dit soort informatie vaak mist. Ook werd bij de ontsluiting de keuze gemaakt om sterk de nadruk te leggen op geografische informatie, omdat veel bezoekers daar op zoeken.

    Verwijderde gebruiker
  • Werkt prima, dat forum. ;-)

    @Georges: Interessant dat jullie video's via VeleHanden toegankelijk gaan laten maken! Ben benieuwd hoe dat gaat.

    Christian van der Ven
  • Hoi Christian, ik ben ook erg benieuwd. Picturae gaat voor ons project een viewer ontwikkelen, ook voor andere projecten van andere archieven daarna beschikbaar in VeleHanden, waarbij de video`s door de crowd 'op te knippen zijn' in fragmenten. (De 150 banden die we gedigitaliseerd hebben, bevatten 1000 items). De crowd geef aan wanneer een item begint en wanneer die eindigt. De database die we van Omroep Amersfoort hebben kan vervolgens gekoppeld worden als metadata. Dus welk onderwerp, jaartal, cameraman, etc. hoort bij het betreffende opgeknipte fragment. Precies zoals Alina in haar post beschrijft over GAVA. De gemetadateerde tapes / items worden via VeleHanden rechtstreeks in onze Memorix Maior mediamodule gezet en zijn dan te bekijken via onze website. Ik ben erg benieuwd hoe het gaat lopen!   Christian van der Ven zei:

    Werkt prima, dat forum. ;-)

    @Georges: Interessant dat jullie video's via VeleHanden toegankelijk gaan laten maken! Ben benieuwd hoe dat gaat.

    Verwijderde gebruiker
  • @Georges: Klinkt goed! Een beetje dus volgens hetzelfde principe als het project "missing links" van Leiden: we hebben de beelden, we hebben de metadata, maar we hebben nog niet de koppeling tussen die twee. Dank voor je uitleg! Dat ga ik zeker een keer proberen. :-)

    Christian van der Ven
  • SuperSens/Picturae heeft in de afgelopen weken de 150 videobanden van Archief Eemland overgezet. Het mederendeel van die selectie bestond uit BetacamSP banden. De oudste banden waren echter van het systeem U-matic. Van die oudste banden (plm. 30 stuks) wilden er bijna 20 echt niet meer afspelen, de recorder liep binnen enkele seconden volledig vast. Hiervoor hebben we een heel goede oplossing.... dit soort banden worden "gebakken". In een laboratoriumoven worden de videobanden gedurende meerdere dagen verwarmd waarbij het vocht dat zich in de magnetische laag heeft vastgezet (hydrolyse) word verdreven. Een zeer effectieve methode. Alle 20 banden speelden vervolgens probleemloos af met een prima beeld- en geluidskwaliteit.

    Annemmieke, neem wanneer je gelegenheid hebt contact met mij op, dan kan ik je adviseren mbt. je collectie VHS en U-matci banden..

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden