Update

  • dec 2023
  • Monique van der Linden
  • ·
  • Aangepast 29 aug
  • 2
  • 31
  • Inge Baars
Monique van der Linden
Adviseurs Digitale Informatie
  • Wouter Oenema

Beste ADI's,

Een vraag aan jullie: in de beheerregeling van onze gemeenten staat dat er een positief advies nodig is van de archivaris omtrent een migratie/conversie van archiefbescheiden. Vragen jullie dat ook aan je archivaris in geval van een (zoals gemeenten het soms noemen) technische migratie, als 'alleen' brondata (bijv NAW gegevens) gemigreerd worden van systeem X naar systeem Y? Of geven jullie/de archivaris dan een advies over de gehele migratie incl zaken/dossiers/documenten? Ben benieuwd naar jullie antwoord.

Reacties

2 reacties, meest recent: 11 december 2023
  • Hoi Monique,

    Wij hebben in Amersfoort deze discussie een tijdje geleden ook gevoerd. Dit ontstond naar aanleiding van het opstellen van een protocol voor migratie en conversie door een collega van mij. Het ging toen voornamelijk over de reikwijdte van dit protocol. Na gesprekken hierover met onze collega's van IT en de gemeentearchivaris is besloten om dit alleen van toepassing te verklaren op incidentele migraties van grote hoeveelheden documenten, zaken en bijbehorende metadata. Denk bijvoorbeeld aan migraties bij het vervangen van applicaties of het incidenteel migreren naar een RMA. We denken nog na over zoiets als een doorlopende machtiging van migratie als het om structurele migraties gaat. Voor datamigraties (b.v. tussen de basisregistraties en vakapplicaties of migraties die plaatsvinden binnen onze datawarehouseomgevingen) wordt het protocol niet gebruikt. Belangrijkste reden is dat deze migraties eigenlijk dagelijks werk zijn voor o.a. onze databasebeheerders. Vanuit onze opgave voor het verbeteren van het datamanagement kijken we overigens wel hoe we bij datamigraties kwaliteit, consistentie, etc. kunnen waarborgen, maar daar gaan we het protocol niet voor inzetten. Om dan terug te komen op je vraag: op het moment dat wij het protocol hanteren, dan wordt ook de gemeentearchivaris geïnformeerd. In onze informatieverordening staat dat voor migratie geen positief advies hoeft te worden afgegeven, maar dat alleen de gemeentearchivaris daar van te voren over moet worden geïnformeerd. In praktijk bespreken we de migratie wel met gemeentearchivaris en worden aanbevelingen wel meegenomen.

    Hopelijk heb je hier iets aan :)

    Wouter Oenema
  • @wouteroenema

    Dank je wel voor je uitgebreide toelichting Wouter, zeker nuttig. Mocht je het protocol willen/kunnen delen dan houd ik me aanbevolen!

    Monique van der Linden

Trefwoorden