Webinarreeks: Toegankelijkheid organiseren

  • aug 2020
  • Leoniek Damman-Vrielink
  • ·
  • Aangepast 28 jun
  • 39
Leoniek Damman-Vrielink
Toegang tot Data
  • Annelot Vijn
  • Chido Houbraken
  • Wouter Brunner
  • Bert Hendriksen
  • Mathé van der Velden
  • Harm Pieters

De KIA Kennisplatforms E-depot en Toegang tot data hebben de handen ineen geslagen. Samen organiseren zij onder de titel "Toegankelijkheid organiseren" een reeks webinars via WebEx.

Dinsdag 8 september 2020 - Toegankelijkheid van geografische data
Webinar 1
De eerste sessie stond op de agenda voor dinsdagochtend 8 september 2020. Het thema van deze eerste digitale bijeenkomst was de toegankelijkheid van geografische data.
Lees hier de blog van Wouter over de eerste bijeenkomst!

Dinsdag 17 november2020 - Archiefselectie: voor een kern zonder ballast
Webinar 2
(In verband met privéomstandigheden van de spreker is deze digitale bijeenkomst verplaatst van 27 oktober naar 17 november)
Voor analoge archieven hebben we al een duidelijk beleid staan: we hebben vastgesteld wat we bewaren en wat we vooral niet bewaren. Denk aan de vernietigingslijsten, zodat de depots niet volstromen. Nu we steeds meer digitaal werken is de trend ontstaan om alles maar digitaal te bewaren. Het zonder selectiecriteria opslaan van ‘alle’ beschikbare data heeft echter nadelige consequenties voor de toegankelijkheid van de data, maar vooral ook voor het milieu. Archiefselectie vanaf de bron is daarom bittere noodzaak. Archiefselectie bij de bron begint met de invoering van een datamanagementbeleid. Ad van Heijst (VHIC) legt ons uit waarom archiefselectie voor digitale data noodzakelijk is en vraagt zich af of een e-depot wel de meest duurzame opslagmethode is voor digitale data.

Dinsdag 15 december 2020 - SKILLNET
Webinar 3
Het delen van kennis in het heden én verleden. Een inkijkje in het project SKILLNET – Sharing Knowledge in Learned and Literary Networks (Universiteit van Utrecht). Ingeborg van Vugt en Liliana Melgar geven een inkijkje in het project SKILLNET, waarin ze de Republiek der Letteren - een vroeg modern, internationaal netwerk van geleerden die middels brieven kennis uitwisselden - in kaart brengen.

Dinsdag 19 januari 2021 - Linked Data voor beginners
Webinar 4
Marian Hellema geeft een webinar over Linked (Open) Data, waarbij in het bijzonder iedereen zonder specifieke voorkennis over dit onderwerp van harte uitgenodigd wordt om deel te nemen!

Dinsdag 16 februari 2021 - Bruikbare Toegang
Webinar 5
Enno Meijers, domeinmanager NDE-Bruikbaar, licht toe hoe binnen het samenwerkingsverband NDE gewerkt wordt aan het bruikbaar maken van informatie, netwerken en diensten, en welke belangrijke rol Linked Data daarin speelt!

Dinsdag 16 maart 2021 - Hergebruik binnen het proces. Het digitaal depot als centrale databron
Webinar 6
Gastspreker is Filip Boudrez, consultant digitaal archief bij het FelixArchief te Antwerpen. Hij neemt ons mee naar het digitaal depot dat functioneert als centrale databron.

Dinsdag 13 april 2021 - 2-in-1: webinar Anonimiseren tbv Wob-verzoeken én Toegang na overbrenging
Webinar 7
Ditmaal staan er twee onderwerpen op het programma.
- Melior Hoekstra zal namens het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI) vertellen over hun werkwijze bij het formuleren van de uitgangspunten voor het anonimiseren van informatie als onderdeel van het Project Wob-hulp: Verbeteren afhandelen van Wob-verzoeken met “tekstanalyse- en anonimiseersoftware”
- Jerry van Ekeren zal als mede-opsteller een toelichting geven op het zeer recent verschenen Kennisproduct 'Handreiking toegang na overbrenging digitaal archief', waarbij wordt beschreven op welke manieren de toegang tot overgebracht archief voor de oorspronkelijke archiefvormer kan worden geregeld.

Mei 2021 - KIA Thematiendaagse Metadata

Juni 2021
Webinar 8