Rapportage Archieffuncties in het Stelsel Omgevingswet v 0.81

  • okt 2017
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 36
Verwijderde gebruiker
Toezicht

Dag collega’s

Het lukte me helaas niet op 25 september om jullie bij te praten over de stand van zaken van de invoering van de Omgevingswet voor wat betreft de archieffuncties. Daarom bied ik jullie op deze manier de conceptrapportage aan die ik in het interbestuurlijke UIVO traject heb samengesteld. De bedoeling is dat in de komende weken 1 groot UIVO rapport wordt samengesteld waarin onder andere deze notitie wordt geintegreerd. Het kan dus zijn dat er nog wijzigingen in worden aangebracht.

UIVO betekent overigens: Uitwerking InformatieVoorziening Omgevingswet. Alle bestuurslagen doen mee. Andere onderwerpen die in UIVO worden uitgewerkt, zijn bijvoorbeeld de procesarchitectuur, een architectuur voor samenwerkingsruimten, een zaaktypecatalogus (ZTC) en een overzicht van mogelijke collectieve oplossingen. Je kunt onder andere op de website https://aandeslagmetdeomgevingswet.nl meer informatie vinden. Je kunt daar ook de ZTC vinden.

In de notitie, die ik zo kort en krachtig heb proberen te houden, wordt een aantal stevige aanbevelingen gegeven. De ontwikkeling van stelselgericht archieftoezicht (zowel intern als interbestuurlijk) is er een van. En bij die aanbevelingen wordt de archiefsector (KVAN., BRAIN, Nationaal Archief, archiefinstellingen en experts die elders werkzaam zijn -zoals ikzelf - ) meermalen aangespoord om een actieve rol te gaan spelen, in samenwerking met experts uit andere vakgebieden.

Dat laatste hebben we al gedaan tijdens de zeer geslaagde workshop Archivering in het Stelsel Omgevingswet op 11 september jl. in het Waterschapshuis te Amersfoort. Daar maakten archiefexperts, architecten, materiedeskundigen uit het ruimtelijke domein, CIO’s, bestuursadviseurs en managers uit alle bestuurslagen gezamenlijk een start met het beantwoorden van de vraag wie verantwoordelijk is/zijn voor welke archieffunctie in welk proces in het stelsel. In het eerstvolgende Archievenblad wordt een verslag van die workshop gepubliceerd.

Uiteraard ben ik bereid om een volgende keer, als daar behoefte aan is, iets meer te vertellen over de archieffuncties in de Omgevingswet en over de stand van zaken in het UIVO traject. In ieder geval is er nu al in KVAN/BRAIN verband een expertgroep opgericht, die binnenkort zijn plaats krijgt op het kennisplatform. Mocht je meer willen weten: stuur dan een mail naar mij op het adres fsi@fpsmit.nl

Vriendelijke groet

Frans Smit

Trefwoorden