Kwartiermaker Wet open overheid

  • nov 2022
  • Emiel Mettes
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 26
Emiel Mettes
Vacaturebank

Samenvatting

Wij zoeken een enthousiaste, ervaren Kwartiermaker die de implementatie van de Wet open overheid voor de gemeente Den Haag gaat trekken.

Als gemeente Den Haag staan we aan de lat voor het klaren van een grote klus die het hele concern raakt: het invoeren van de Wet open overheid (Woo). Dit is de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De Woo heeft als doel bepaalde informatie sneller actief open te maken dan nu het geval is. De wet vraagt om een digitale informatiehuishouding die op orde is en regie op het inrichten van eenduidige processen om aan de Woo te kunnen voldoen. Een uitdaging die veel medewerkers en organisatieonderdelen van de gemeente Den Haag raakt. Thema’s die hierbij belangrijk zijn, o.a. digitale informatie, transparante overheid, actief en passief publiceren, privacy en IT toepassingen.

Wat ga je doen?

De Kwartiermaker gaat een zelfstandige rol vervullen. Je voert de opdracht uit namens de directeur informatisering en automatisering die de formele opdrachtgever is. Kennis over de Woo is al aanwezig bij het expertisecentrum Informatiebeheer en bij diverse andere collega’s binnen de gemeente Den Haag. Er ligt inmiddels een nulmeting en een plan van aanpak met een tijdslijn wanneer en wat er moet gebeuren om de Woo binnen de gemeente in te gaan voeren. Jij bent de regievoerder die zorgt dat de verschillende acties die in het plan van aanpak worden genoemd op tijd en binnen het gestelde budget worden gerealiseerd.

Je moet hierbij bijvoorbeeld denken aan het (laten) verzorgen van de juiste communicatie, opleidingen en trainingen van medewerkers, het aanpassen van de ICT en IV om actieve openbaarmaking mogelijk te maken en het aanpassen en optimaliseren van processen en procedures om actieve openbaarmaking vlot en efficiënt te laten verlopen. Om dit voor elkaar te krijgen verbindt je allerlei onderdelen binnen de gemeente met elkaar en creëer je actief draagvlak bij de diensten die geraakt worden door de Woo.

Wat vragen wij?

Voor deze functie zoeken wij een Kwartiermaker die analytisch sterk is, gericht is op politiek-maatschappelijke ontwikkelingen en moeiteloos schakelt tussen strategisch, tactisch en operationeel niveau. Je kunt jezelf snel wegwijs maken in de organisatie en weet de juiste sleutelfiguren bijeen te brengen. Woorden die hem of haar typeren zijn: initiator, netwerker, verbinder, omgevingsbewust en resultaatgericht. Je kan goed opereren in een complexe (bestuurlijke) omgeving met grote en veelzijdige belangen, communiceert helder en stimuleert samenwerking.

Daarnaast vragen wij:

  • een afgeronde wo-opleiding bij voorkeur in de richting van Recht of Informatiemanagement;

  • minimaal drie tot vijf jaar relevante werkervaring als kwartiermaker; werkervaring in een soortgelijke functie bij een (semi) overheidsinstelling;

  • kennis en ervaring met informatierecht (WOB, AVG, Archiefwet);

  • ervaring met digitale dossiervorming;

  • ervaring met publicatieprocessen en IT-toepassingen.

Lees meer via Kwartiermaker Wet Open Overheid (denhaag.nl)

Trefwoorden