Nieuwe ster aan het transcriptie-firmament?

  • jul 2021
  • Milo van de Pol
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 28
Milo van de Pol
Automatische Tekst Herkenning

De ontwikkelingen op het gebied van transcriptietechniek staan niet stil. Op dit moment maken de meesten van ons gebruik van Transkribus. Dit programma, dat grotendeels op open source code is gebaseerd, bleek tot nu toe een uitstekend hulpmiddel.

Dat andere instellingen ook gebruik maken van dergelijke (en vaak dezelfde) open source software moge niet vreemd zijn. Zo is sinds begin dit jaar eScriptorium beschikbaar via Gitlab. Dit programma is een initiatief van eScripta van de Université Paris Sciences et Lettres en maakt gebruik van Kraken.

eScriptorium staat nog enigzins in de kinderschoenen, maar is hard op weg een interessante aanvulling op Tranksribus te worden. Het is op dit moment al mogelijk om de in Transkribus gegenereerde page xml te importeren (zie de tutorial hier: De Transkribus à eScriptorium – LECTAUREP (hypotheses.org))

eScriptorium is verder volledig open source; dat houdt in dat ook de transcriptiemodellen zijn te downloaden en te delen.
Het nadeel van deze nieuwe software is dat het op dit moment vooral gebruik maakt van modellen voor niet-latijns schrift. Dat dergelijke modellen er wel voor eScriptorium komen staat of valt met de inzet van de gebruikers...

Heeft een van jullie al ervaring opgedaan met eScriptorium? Deel die hier, op het KIA-platform.

Homepage eScriptorium: Escriptorium - Homepage

Gitlab pagina (oa met Docker install): https://gitlab.inria.fr/scripta/escriptorium

Trefwoorden