Een digitale toekomst voor oud nieuws: bekijk het filmpje over het project Chronicling Novelty

  • okt 2020
  • Milo van de Pol
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 35
Milo van de Pol
Automatische Tekst Herkenning
  • Tom Kuipers

Via het projectteam van Chronicling Novelty kwam onderstaand bericht binnen. Bekijk ook het mooie filmpje!

Twee jaar geleden is het project Chronicling Novelty van start gegaan – het ontsluiten van ruim driehonderd kronieken uit de periode 1500-1850. Als eerste stap bezochten we tientallen archieven en fotografeerden daar vele duizenden pagina’s aan kronieken. Vervolgens plaatsten we deze foto’s op VeleHanden, waar velen elke dag bezig zijn om pagina na pagina te transcriberen, of door de computer gemaakte transcripties te controleren. Ons project is intussen zo ver gevorderd dat we door middel van een filmpje het grote geheel letterlijk in beeld kunnen brengen en kunnen laten zien waar u uw steentje aan bijdraagt.

Het filmpje waar we de afgelopen maanden mee bezig zijn geweest, geeft een uniek kijkje in de keuken van ons project. We laten zien hoe een kroniek, vanaf een plank in het archief, met behulp van een scantent en een grote poule vrijwilligers, uiteindelijk digitaal beschikbaar wordt. Het resultaat is meervoudig: wij als onderzoekers van het project Chronicling Novelty kunnen nu het medialandschap van kroniekschrijvers en de receptie van innovatie onderzoeken. Daarnaast kan iedereen vanuit zijn of haar eigen werk- of huiskamer een tijdreis maken en met een kroniekschrijver meewandelen door de straten en stegen van diens dorp of stad. Een unieke kans om je stad door zeventiende- of achttiende-eeuwse ogen te zien! Bovendien worden deze kronieken dankzij dit digitaliseringsproject ook beschikbaar voor andere onderzoekers.

Wat duidelijk in het filmpje naar voren komt, is hoe belangrijk de betrokkenheid en inzet van onze vrijwilligers is om oud nieuws een digitale toekomst te geven. Om te laten zien hoe blij we zijn met al het werk dat u verzet om ons project te laten slagen, zetten we u dan ook graag op deze manier in het middelpunt. Nog liever zouden we u natuurlijk in persoon willen ontmoeten en bedanken, maar onze plannen om een aantal workshops in archieven en een cursus oud schrift te organiseren, moeten wegens de Coronacrisis helaas nog even wachten. We hopen van harte daar in het voorjaar mee van start te gaan. Voor nu nodigen we u graag uit om via onderstaande link te kijken naar ‘Een digitale toekomst voor oud nieuws’: https://vimeo.com/462540552.

Trefwoorden