Jaarplan Kennisplatform E-depot

  • jul 2018
  • Wouter Brunner
  • ·
  • Aangepast 28 jun
  • 1
  • 3
  • 67
Wouter Brunner
E-depot
  • KIA Community Manager
  • Violet
  • Marco Streefkerk
  • Verwijderde gebruiker

Beste leden,

onlangs heeft de kerngroep van dit kennisplatform een eerste bijeenkomst gehad en daar zijn de doelen voor het komende jaar geformuleerd:

  • Zorgen dat de KIA-website van het platform een wegwijzer wordt naar alle beschikbare informatie over het e-depot

  • Het opzetten van een register waaruit blijkt welke instellingen waarmee bezig zijn (geweest)

  • Het organiseren van minimaal twee bijeenkomsten per jaar

  • Het op andere wijzen voorzien in de behoeften van de leden van het platform

Zie voor een verdere uitwerking het Jaarplan 2018-2019.

Uiteraard is het organiseren van kennis niet het werk van een zestal. Jullie bijdragen worden dan ook zeer op prijs gesteld, sterker nog, ze zijn onmisbaar! Laat dus weten wat je van het jaarplan vindt. Te ambitieus of juist niet ambitieus genoeg? Missen we een belangrijk punt? Meld het!

Over de afzonderlijke doelen zullen we uiteraard de komende tijd blijven communiceren via deze site.

Namens de kerngroep,
Wouter

Jaarplan Kennisplatform E-depot 2018-2019.pdf

Reacties

3 reacties, meest recent: 24 juli 2018
  • Een goed begin om de doelen voor het platform duidelijk "naar buiten toe" te communiceren Wouter, chapeau. Voor wat betreft het register lijkt het ook mij een goed idee om de actieve invulling zoveel als mogelijk bij de instellingen zelf te laten. Dat stukje bewustzijn van en behoefte aan kennisdeling zal ook daar verder moeten groeien, actief daaraan "leuren" lijkt mij zonde van de tijd. De noodzaak moet bij de mensen zelf duidelijk zijn, dan zal er waarschijnlijk (en hopelijk!) meer motivatie zijn om actief deel te nemen. In dat kader ben ik overigens ook erg benieuwd naar de dingen die niet of niet helemaal zijn gelukt. Wat ging er fout, waarom ging het fout, wat moet er veranderen om het de volgende keer wel te laten lukken. Dat zijn zinvolle leermomenten, ook voor anderen.


    Dit platform kan interessant zijn voor het platform Professionalisering, waar ik actief lid van ben. Daar spreken we namelijk over de specialisaties binnen het archiefveld, met het oog op de digitale archivering in een e-Depot. Ik kan mezelf nog wel een paar interessante koppelstukken bedenken. Dat lijntje leg ik dan ook graag voor jou/jullie open.


    Tot slot zag ik niet concreet het stukje "digitale werkplaats" (landelijk: digitaal atelier) terug in het stuk. Is dat met opzet eruit gelaten c.q. concreet benoemd? Zien jullie dat niet als een integraal onderdeel van het e-Depot? Voor lokale- en regionale archiefdiensten kan dat juist een interessant punt zijn om aan te haken op het platform. Ik zie het namelijk als de nieuwe digitale werkplek van de archivaris voor structurering en verrijking van digitaal archief. Wij focussen daar altijd extra op binnen projecten.


    Veel succes en plezier met innoveren (op KIA) Wouter en alle anderen!

    Verwijderde gebruiker
  • Inderdaad een goede stap om de plannen als kennisplatform concreet en inzichtelijk te maken. Mooi ook om dat kort en bondig te doen. Een plan van 10 pagina's had ik weg geklikt. Nu ik het gelezen heb een paar opmerkingen/vragen:

    • jullie willen de doelgroep voor het platform af te bakenen tot archiefinstellingen. Tegelijk faciliteert KIA een bredere doelgroep en leeft e-depot bij alle informatie- en cultuurwerkers (zij het onder verschillende benamingen). Hoe zien jullie de samenwerking bij het verwijzen met NDE (houdbaar erfgoedbreed) en DEN (kennis digitaal cultuurbreed)?

    • een register is een aantrekkelijk doel. In de ervaring die DEN heeft met het landelijk register voor voorbeeldprojecten voor digitalisering in het erfgoed willen veel professionals daaruit putten, maar komen ze zelden tot actief informatie aanleveren. Misschien vinden jullie het goed om kennis te nemen van onze ervaringen. Ik hoop dat het jullie lukt. Dan gaan we er zeker naar verwijzen.

    • indien mogelijk bekijken we graag de mogelijkheid voor samenwerking bij het opstellen van een functioneel overzicht van e-depotvoorzieningen. Mogelijk ligt daar een gezamenlijk belang.

    Marco Streefkerk
  • Dank beiden, voor de positieve feedback!

    Om even kort op de opmerkingen in te gaan:
    - Het lijkt mij ook erg waardevol om in het register ook de minder geslaagde pilots terug te zien. Het blijft alleen aan de instellingen om dit te delen en we moeten maar afwachten of iedereen de wil heeft om deze informatie te delen.
    - Samenwerking met andere platformen zijn altijd mogelijk en zeker ook gewenst
    - De digitale werkplaats is niet bewust buiten het jaarplan gehouden, het is gewoon niet ter sprake gekomen. Inmiddels hebben we vastgesteld dat dit onderwerp prima past bij dit platform, dus we gaan kijken of we dit op kunnen pakken. Hierover volgt nog terugkoppeling.

    - KIA faciliteert inderdaad (gelukkig) een bredere doelgroep dan de archiefinstellingen. Ook de informatie op het kennisplatform e-depot en de te organiseren bijeenkomsten staan uiteraard open voor deze brede doelgroep.
    - Jullie ervaringen met het opzetten van een register zijn uiteraard zeer welkom. Ik neem contact met je op!

    Wouter Brunner

Trefwoorden