Hoe ondersteunen Siegfried en Brunnhilde digital preservation?

  • aug 2017
  • Remco van Veenendaal
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 143
Remco van Veenendaal
Preservation Digitaal Erfgoed

Stel, je vindt een cd-rom met data in een van je archiefdozen, je krijgt een harde schijf vol bestanden in je handen gedrukt, of je krijgt de opdracht uit te zoeken wat er allemaal op de netwerkschijf van je organisatie staat. Waar begin je dan?

De nieuwe tool Brunnhilde kan je op weg helpen. Brunnhilde rapporteert namelijk over de inhoud van een directory(structuur) of disk image. De tool is ontwikkeld door Tim Walsh. Hij is Digital Archivist bij het Canadian Centre for Architecture in Montreal.

Brunnhilde is Pythontool, en heeft zowel een commandline als een grafische interface. De tool werkt samen met de file format identification tool Siegfried - vandaar de naam - en is geschikt voor Linux- en MacOS-omgevingen. Brunnhilde is o.a. ingebouwd in de BitCurator-omgeving.

Een van de rapporten van Brunnhilde geeft je informatie over het aantal bestanden en de totale grootte van die bestanden, de vroegste en jongste wijzigingsdatum van die bestanden, en informatie over verschillende, dubbele en lege bestanden. Ook krijg je een overzicht van de (al dan niet) geïdentificeerde bestandsformaten. In detailrapporten kun je verder inzoomen op deze categorieën informatie.

Brunnhilde is een opensourcetool die iedereen vrij kan gebruiken, en die ik zelf ook snel hoop te kunnen gaan testen. Ik ben bijvoorbeeld benieuwd in hoeverre deze tool onze impactanalyses kan aanvullen.

Voor meer informatie over Brunnhilde, zie Data-Driven Reporting and Processing of Digital Archives with Brunnhilde van auteur Tim Walsh.

Deel s.v.p. je eigen ervaringen met (Siegfried en) Brunnhilde via dit platform.