Werk mee aan een handreiking over het gebruik van persistent identifiers in de erfgoedsector

  • sep 2020
  • Remco van Veenendaal
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 42
Remco van Veenendaal
Preservation Digitaal Erfgoed
  • Pepijn Lucker

Het Netwerk Digitaal Erfgoed stimuleert het gebruik van persistent identifiers in de erfgoedsector. Een persistent identifier is een unieke identificatiecode van een (digitaal) object die op een afgesproken plaats wordt geregistreerd.

Wat is er al?

In samenwerking met Picturae, Deventit, De Ree Archiefsystemen, Cit en Axiell Nederland zijn of worden persistent identifiers ingebouwd in (collectiebeheer)systemen. Via de pidwijzer.nl leer je meer over persistent identifiers en helpen we je op weg met het maken van een keuze uit de verschillende soorten persistent identifiers. Zo heeft SURFsara een PID Service voor Handles, biedt de KB URN:NBN’s aan en zorgt TUDelft Library voor DataCite DOI’s.
De implementatie die op je keuze volgt ondersteunen we d.m.v. een stappenplan en het verzamelen van best practices. Op pidwijzer.nl kun je daarnaast terecht voor voorbeelden van persistent identifiers en organisaties die persistent identifiers gebruiken.

Wat willen we nog gaan doen?

Het stappenplan, de best practices en voorbeelden zijn gericht op het gaan gebruiken van persistent identifiers. Steeds meer erfgoedinstellingen zijn die fase ondertussen voorbij. Het wordt tijd aandacht te besteden aan wat er na de keuze voor en implementatie van persistent identifiers gebeurt. We willen daarom een NDE-handreiking schrijven over het gebruik van persistent identifiers door erfgoedinstellingen en hun onlinebezoekers. De inhoud willen we samen met jullie bepalen.

Welke ervaringen kun je met ons delen over het beheer van persistent identifiers in je organisatie? Hoe communiceer je erover met je onlinebezoekers? Maken die ook daadwerkelijk gebruik van je persistent identifiers? (En zo niet: hoe zorg je ervoor dat ze dat wel gaan doen?) Of ben je een gebruiker van persistent identifiers of maken je machines gebruik van persistent identifiers en wil je je ervaringen of verbetervoorstellen met ons delen? Werk dan mee aan deze handreiking.

Wil je meewerken aan deze handreiking, dan kun je je opgeven bij Remco van Veenendaal, preservation officer bij het Nationaal Archief en projectleider Persistent Identifiers bij het Netwerk Digitaal Erfgoed: Remco.van.Veenendaal@nationaalarchief.nl. Of bezoek (eerst) het NDE-vragenuur over persistent identifiers: https://www.netwerkdigitaalerfgoed.nl/events/vragenuur-meer-weten-over-persistent-identifiers/. Zodra zich een redelijk aantal personen heeft opgegeven organiseren we een (al dan niet virtuele) bijeenkomst en klimmen we samen in de pen.