Masterclass Publiek Domein
- 7
Elk jaar komen op 1 januari werken in het publieke domein waarvan de maker 70 jaar geleden is overleden. Wil je ook op 1 januari 2026 rechtenvrije werken uit je eigen erfgoedcollectie delen? In deze masterclass leer je hoe je ze herkent én verantwoord deelt.
Over de masterclass
Als beheerder van erfgoed wil je collecties zo veel mogelijk toegankelijk maken. Toch is niet alles zomaar met iedereen te delen, vaak vanwege auteursrechten. Maar: is een maker 70 jaar geleden overleden, dan vervallen die rechten en komt het werk in het publiekdomein.
Rond de jaarwisseling komt er ieder jaar nieuw materiaal beschikbaar. In voorbereiding op Publiek Domeindag 2026 krijg je in deze masterclass handvatten om er op 1 januari 2026 voor te zorgen dat het werk van makers die in 1955 zijn overleden, beschikbaar komt als publiek domein.
Dit leer je
- Wat houdt publiek domein in en hoe herken je relevante werken?
- Welke juridische kaders gelden er?
- Is jouw organisatie klaar voor Publiek Domeindag? Met deze tips en ideeën zorg je dat je goed voorbereid bent.
- Hoe pas je metadata van publiek domeinwerken in je registratiesysteem aan?
Praktisch
De masterclass is bedoeld voor collectieregistratiemedewerkers en collectiebeheerders en wordt gegeven door Maarten Zeinstra, jurist en voorzitter van Open Nederland, en Shannon van Muijden, informatiespecialist bij de afdeling Research Services van het Rijksmuseum. De masterclass vindt plaats in de Cuypersbibliotheek van het Rijksmuseum en biedt plek aan maximaal 50 personen.
Aanmelden kan via de website van het Netwerk Digitaal Erfgoed: https://netwerkdigitaalerfgoed.nl/agenda/masterclass-publiek-domein/