Op Heterdaad.. Al-Impact op de Informatiehuishouding

12:30-17:00LocatieAnna van Buerenplein 1, Den HaagCategorieBijeenkomstAanmelden Heterdaadsessie Al-Impact
  • 1
  • 12
  • Simon Been
  • Do 21 nov
  • 12:30-17:00
KIA Community

Samenvatting

Nadere informatie, kosten èn aanmelden via de site. Dat kan tot 1 week tevoren.

Hoe komt Al de informatieprofessie binnen?

Mensen werken met ChatGPT en Copilot thuis, we weten al niet beter.

Maar... ook binnen organisaties komt het snel op. Experimenten alom.

Dus: wat betekent al die nieuwe Al voor de Informatieprofessie? Voor onszelf? En voor de werkprocessen? Boeiende vraagstukken!

Op donderdagmiddag 21 november duiken we in Al. Bij TNO Den Haag!

  • TNO: Saskia Lensink, Product owner GPT-NL & Innovator Daan di Scala.
  • Gemeente Amsterdam: Max van Rest, Product Owner Al-Lab.
  • Waterschap Zuiderzeeland: Inez van Maanen, Projectleider Al.
  • Korpora Erfgoed: Annet Ruseler, Manager Collectie-Informatie & Michiel.
  • En... Radboud Universiteit: Pim Haselager, Hoogleraar Al.

Veel bewustwording en uitdagingen, maar vooral ook aanpakken, toepassingen, resultaten en lessen. Focus: Al in de Informatiehuishouding.

Ervaren experts over praktische uitdagingen, innovatieve oplossingen en keerzijdes van AI.


> Toepassingen en Uitdagingen in de Informatiehuishouding

Hoor TNO-gastvrouw Saskia Lensink, Product owner GPT-NL over de informatiehuishouding en informatieprofessionals: “Er gaat een enorm veranderingsproces plaatsvinden, maar ook een herwaardering van de data waar ze op zitten.”

Denk aan communicatie richting burgers en interne projecten als het doorzoeken van interne databases via een chatfunctie. Maar ook: de grote uitdagingen rond GPT-NL, hèt taalmodel voor de Nederlandse taal en cultuur, en de bias en betrouwbaarheid van AI-systemen. Collega Daan di Scala gaat daarop verder.


> Aanpak, Resultaten en Lessen uit Experimenteergroepen

Inez van Maanen, Projectleider Waterschap Zuiderzeeland: Mensen werken met ChatGPT en Copilot thuis, dus waarom het verbieden op het werk? Inez stelde samen met Privacy en Security richtlijnen op en leidt een experimenteergroep van 40+ vrijwilligers zoals recordmanagement.

Ze belicht de aanpak en voortgang. En natuurlijk de opbrengsten, zoals tijdwinst en efficiency, creativiteit en overkomen van writer’s block en praktische toepassingen als transcriberen en samenvatten van vergaderingen. Maar ook de bewustwording van risico’s. Ze gaat nu verder met gerichte groepen en AI-ambassadeurs.


> AI in Amsterdam: Balans tussen Innovatie en Realiteit

Misschien krijgen we straks intern tig documentenbanken met elk een eigen AI-model, net als ooit met de databases. Willen we dat wel als informatieprofessie?

Ook gemeente Amsterdam zet flink in op AI in de informatiehuishouding en onderzoek daarnaar, inclusief een eigen Chat-AI. Hoor Max van Rest, Product Owner AI-Lab Amsterdam, over hun bevindingen. Zo hebben ze op hun eigen servers een OpenAI model met een eigen schil eromheen getest op bias en feitelijkheid.

Perfectie lijkt onhaalbaar, maar niks doen betekent “dat collega's ChatGPT gebruiken.” Hoe erg is dat?


> Bewustwording rond AI, Ethiek en de Rol van Informatie

Ontdek samen met Pim Haselager, hoogleraar AI, de balans tussen technologische mogelijkheden en ethische overwegingen, het belang van geïnformeerde besluitvorming en... zijn visie op de rol van AI in relatie tot het beheren en bevragen van informatie.


> Betrouwbare GPT? AI en Kennis

Stel je voor dat je organisatie beslissingen gaat nemen op grond van alle informatie in 365, met een algemeen model als ChatGPT... Lekker makkelijk, maar zou je dat willen?

Betrouwbaarheid is van groot belang bij AI, vooral bij gebruik in je kernprocessen. Saskia's TNO collega Daan di Scala belicht TNO-initiatieven om AI-systemen te combineren met kennismodellen om tot oplossingen te komen die wel betrouwbaar zijn. Want dat kan zeker. We hebben het dan over Hybride AI.

Wie gaat die informatie beheren? En als iemand er adviezen of beleid op baseert: moet de AI-invloed dan geregistreerd worden?


> Innovatieve Zoektechnologie voor Beeld in Erfgoedcollecties

Annet Ruseler, Manager Collectie-Informatie bij Korpora, Erfgoed Publieke Veiligheid, toont samen met Michiel Monté hoe AI helpt bij het automatisch beschrijven van foto's en video, het creëren van metadata en het identificeren van duplicaten.

De Datamachine, een zelf ontwikkeld geavanceerd zoeksysteem, is geïntegreerd met een knowledge graph en de Adlib database, waardoor data uit verschillende bronnen dynamisch verbonden en verrijkt worden: traditionele trefwoordzoekopdrachten mèt visuele zoektechnologieën. Resultaten verschijnen op de interactieve kaart.

Ja, een hele middag die zicht geeft op de mogelijke impact van AI in jouw organisatie, jouw werk.

Gaaf toch? Ik ben er weer trots op. 😊

En natuurlijk:
• Stel tevoren je vragen aan de sprekers
• Ontvangst met broodjes
• Netwerkborrel inclusief Tijgernootjes
• Gratis eDossier met de hele sessie erin!

Aanmelden kan onderaan.
Tip: regel 't meteen, want het gaat snel. Neem je team mee! :-)

Heterdaadsessies

https://www.papierentijger.net/heterdaadsessies...

Heterdaadsessies, kennisdelingsbijeenkomsten voor Informatieprofessionals