Kick-off ‘Bronnen in de klas’ op 1 oktober
- 2
- 445
De komende drie schooljaren wordt - dankzij een unieke samenwerking tussen archieven, musea, erfgoedinstellingen en scholen - de bronnendatabase van de Vereniging van Docenten in Geschiedenis en Staatsinrichting in Nederland (VGN) enorm uitgebreid.
Vele instellingen duiken in hun archieven om een keur aan lokale bronnen voor het onderwijs te selecteren en bruikbaar te maken voor in de les. Deze bronnen worden op vgnkleio.nl/bronnen geplaatst, bijpassende werkvormen op vgnkleio.nl/lessen. Hier kan de docent in de avond voor de les nog een verscheidenheid aan bronnen vinden, om de volgende dag in de klas te gebruiken.
Om dit feestelijk te vieren organiseren we op dinsdag 1 oktober een kick-off in het Nationaal Archief, voor archief- en museummedewerkers en docenten (PO, VO en MBO). Verschillende instellingen laten zien wat voor bronnen ze in huis hebben en hoe je deze gemakkelijk kunt inzetten tijdens de les als omgevingsonderwijs.
'Bronnen in de Klas' is een mooie manier om lokale historische bronnen voor het onderwijs bruikbaar en vindbaar te maken. Doe je ook mee?
Hieronder vind je:
- Flyer met info over project
- Programma 1 oktober (aanmelden kan via Events - VGN Kleio)
Reacties
Wat goed! Ik ga proberen erbij te zijn. Moeten we ons ergens aanmelden voor deze bijeenkomst?
Hi Esther,
Leuk als je er bij bent! Na de zomervakantie maken we het hele programma bekend en kan iedereen zich aanmelden. Er is overigens een maximum aantal deelnemers, dus wees er snel bij.
De stimuleren van het gebruik van (digitale) historische bronnen in de klas blijft belangrijk. Mijn museum is daar actief mee bezig. Vanuit mijn persoonlijke kennis en ervaring ken ik het risico van versnippering. Ik vraag me dan ook af hoe dit initiatief zich verhoudt tot eerdere initiatieven om onderwijs en erfgoed dichterbij elkaar te brengen en de platformen en werkwijzen die daaruit zijn gekomen. Ik heb de vraag al eens gesteld bij VGN maar geen reactie gehad. Daarom nog een keer hier.
Beste Marco,
Een verlate reactie wegens vakantie.
Veel erfgoedinstellingen proberen het onderwijs tegemoet te komen met onderwijsmateriaal. Deze informatie staat vaak op de eigen site. Docenten hebben vaak geen tijd (en niet altijd kennis vd erfgoedsector) om uitgebreid te zoeken naar bronnen voor gebruik in de klas. Deze historische bronnendatabase staat op een plek waar docenten te vinden zijn, de site van de vakgroep van geschiedenisdocenten. Vanuit die database wordt weer gelinkt naar de plek waar meer info te vinden is, de sites van de musea/archieven etc.
Door bronnen van verschillende instellingen naast elkaar te zetten, proberen we ook te zoeken naar verschillende perspectieven op één onderwerp.
Tegelijkertijd is het plan dat er met een selectie van het aangedragen bronnenmateriaal ook weer lesmateriaal ontwikkeld door een groep docenten Lessen - VGN Kleio .Het is echt een samenwerking tussen erfgoed en onderwijs.
Ik snap de noodzaak van een overzicht van relevant materiaal uit het erfgoed voor docenten. Mijn vraag ging over wat de bronnendatabase van VNGKleio toevoegt aan het bestaande aanbod. Onder de vlag van NDE is tweejaar lang gewerkt aan de zichtbaarheid van erfgoed in het onderwijs en daar lag de focus op Wikiwijs. De Anne Frank Stichting biedt haar aanbod daar dan ook aan. Om ook in de bronnendatabase te komen vergt een extra inspanning die dan ook duurzaam meerwaarde moet opleveren.
Dag Marco. Goed dat je het vraagt. Om misverstanden te voorkomen: Wikiwijs en de VGN-Kleio bronnenbox zijn allebei onderdeel van Impuls Open Leermateriaal van het ministerie van OC&W. We doen en willen dus allebei hetzelfde. Met onze platformen maken wij het zoeken, maken en delen van lesmateriaal gratis toegankelijk. Zodat het beter vindbaar is en meer wordt gebruikt. Natuurlijk zullen wij naar elkaar verwijzen. Denk aan een link op de pagina https://www.wikiwijs.nl/startpagina/vo-geschiedenis/ bij 'Collecties' naar de VGN-Kleio bronnenbox.