Symposium digitale bronnen slavernijverleden
- 155
Samenvatting
Metamorfoze organiseert op dinsdagmiddag 25 juni het symposium ‘Een gedeelde geschiedenis: het slavernijverleden in digitale bronnen’. Het belang van het digitaal toegankelijk maken van bronnen, onderzoek dat hierdoor mogelijk wordt, aandachtspunten bij de ontsluiting en wensen voor de toekomst staan centraal.
Programma
12:30 Inloop met koffie/thee
13:00 Opening
13:10 Erik van der Doe, coördinator AC Metamorfoze
Om het behoud van archieven van internationaal belang. Het Metamorfoze-thema Slavernij en slavenhandel en onverwachte bronnen in Londen
Een terugblik op de projecten in het thema Slavernij en slavenhandel bij Metamorfoze. De afgelopen tien jaar zijn bijna 2 miljoen scans gemaakt van de grootste en belangrijkste archieven en collecties voor het Nederlandse slavernijverleden bij negen erfgoedinstellingen in binnen- en buitenland. Extra aandacht wordt gegeven aan verrassende vondsten en onverwachte bronnen in The National Archives in Londen.
13:35 Eveline Sint Nicolaas, senior conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum
Aandacht voor het slavernijverleden in het Rijksmuseum, een reflectie
De tentoonstelling Slavernij (2021) in het Rijksmuseum was een tijdelijke presentatie van de afdeling geschiedenis van het Rijksmuseum, maar had een veel grotere impact op de organisatie als geheel, op de vaste presentatie en op initiatieven buiten de muren van het eigen instituut. Wat heeft het Rijksmuseum geleerd en wat is er sindsdien veranderd? En wat zijn de plannen voor de toekomst?
14:00 Karwan Fatah-Black, senior onderzoeker bij het KITLV
Op zoek naar ooggetuigen van het slavernijverleden
De archieven van koloniale bestuurders, rechtbanken en ondernemers beslaan vele kilometers. Ze schetsen een beeld van de wereld vanuit machthebbers en veroveraars. Hoe kunnen we deze archieven gebruiken om ook de perspectieven van de tot slaaf gemaakten in beeld te brengen?
14:25 Pauze
14:50 Nancy Jouwe, cultuurhistoricus, freelance onderzoeker, schrijver, docent en publiek spreker
Het archief is overal
We zijn gewend als onderzoekers om het archief te zien als een institutionele plek waar zich documenten, dragers met audiovisueel materiaal en eventueel objecten bevinden die ons informatie geven over het verleden. Maar het archief is ook elders te vinden. De spreker deelt haar praktijkvoorbeelden.
15:15 Margo Groenewoud, historicus en zelfstandig onderzoeker
‘Doorwerking slavernijverleden’: van buzz naar bron
De afgelopen jaren is ‘doorwerking slavernijverleden’ een veelgehoord en soms wat nonchalant gebuikt paraplubegrip geworden. Natuurlijk, iedereen kan begrijpen dat slavernij als systeem diepe wortels en grote impact heeft die niet spoorslags verdwijnt na emancipatie. Maar waar hebben we het eigenlijk over, en wat betekent deze ‘doorwerking’ voor de selectie, het beheer en gebruik van historische bronnen? Met welke brillen kun je naar dit verleden kijken, en wat levert dat op? In deze bijdrage worden deze vragen nader verkend aan de hand van recente ervaringen bij het inventariseren van bronnen met betrekking tot het slavernijverleden op de zes Nederlands-Caribische eilanden in opdracht van de KB.
15:40 Coen van Galen, universitair hoofddocent sociale en koloniale geschiedenis, Radboud Universiteit
Van digitalisering naar democratisering van onderzoek naar slavernijverleden
Onbekend maakt onbemind. Dat geldt ook voor onderzoek naar het slavernijverleden. De inzet van onder meer Metamorfoze heeft ertoe geleid dat steeds meer slavernij-gerelateerde archieven zijn gedigitaliseerd. Maar met scans alleen zijn we er niet: om werkelijk impact te maken dienen de scans open access en doorzoekbaar online te komen. Pas als iedereen daar gebruik van kan maken, professionele en amateuronderzoekers in Nederland én de Cariben, dan wordt het onderzoek naar het slavernijverleden werkelijk gedemocratiseerd.
16:05 Afsluiting
16:30 Borrel
Meer info: Symposium digitale bronnen slavernijverleden | Metamorfoze