Verslag kennisbijeenkomst voorkeursformaten en (pre)ingest tooling
Op 15 april 2019 organiseerden de KIA-Kennisplatforms E-depot en Preservation samen met het Netwerk Di...
2015 & 2018
'Nu blogs populairder worden, hebben veel websites ook blogs om nieuws, roddels of persoonlijke verhalen te posten.’
Internet voor Dummies
Op 22 april schreef Sophie Kalogeropoulou voor deze blogreeks ‘Do you know where the first email is archived? Nowhere…’. Niet alleen email wordt nauwelijks gearchiveerd ook de snel groeiende wereld van de social media (zoals Zefi Kavvadia hier beschrijft) verdwijnt zonder dat er archiefversies van gemaakt worden. Bij de snelle wereld van het bloggen speelt eenzelfde probleem. In rap tempo verdwijnen de weblogs uit de jaren 90 van het internet. Er zijn bijvoorbeeld slechts twee van de 24 grondleggers van de Nederlandse bloggemeenschap nog online te vinden.[1] Van de websites die nog online zijn, Profilic en L-rs, is bovendien alleen L-rs nog in zijn (min of meer) originele staat. Profilic maakt gebruik van de nieuwste WordPress mogelijkheden: een platform dat tijdens de opkomst van de blogs nog niet gebruikt werd. Als historica gaan dan gelijk bij mij alle alarmbellen af: de originele context van de weblog gaat namelijk verloren wanneer de techniek van het blog geüpdatet wordt. Om een vergelijking te maken: hoe beoordeel je een ouderwets middeleeuws manuscript dat eruit ziet als een modern geprint Harry Potter boek?
2013
‘Weblog (…) actuele website waarop regelmatig korte stukjes, foto’s, filmpjes enz. verschijnen, al dan niet uit de persoonlijke sfeer’.
Van Dale Pocketwoordenboek Nederlands
Mijn naam is Iris Geldermans. Ik werk voor mijn master Publieksgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam als stagiaire bij de Koninklijke Bibliotheek. Net als Kitty Lin ben ik bezig met het vormen van een collectie voor de afdeling Webarchivering. Kitty stelt een collectie samen van Chinese websites in Nederland. Ik vorm een collectie blogs: de Nederlandse Blogosfeer.
2007
‘Elke gek kan een blog bijhouden, en veel gekken doen het dan ook.’
Internet en e-mail voor dummies
Het internet is gigantisch. Het Nederlandse webdomein alleen bevat al 5,8 miljoen websites. En dan wordt geen rekening gehouden met de andere webdomeinen (zoals .com en .org). Het vinden van blogs hierbinnen is ontzettend makkelijk: ik vond er zo al 3.500 door simpelweg de zoekterm blog te gebruiken. Ook onderzoekers van de nieuwe media Anne Helmond en Esther Weltevrede wisten al een corpus van 2.500 blogs samen te stellen voor hun analyse van de Nederlandse blogosfeer.
2005
‘Een blog is een website die bestaat uit een reeks afzonderlijke berichten (…). Deze posts of bijdragen zijn vrijwel altijd voorzien van een datum en tijd en de meest recente bijdrage staat bovenaan het lijstje. Een echte weblog wordt regelmatig bijgewerkt, vaak zelfs dagelijks. Bezoekers van een weblog kunnen hun reacties kwijt op een blog. Zo ontstaan vaak interessante discussies – een fenomeen waardoor blogs zo populair zijn geworden en al lang niet meer alleen thuishoren onder het hoofdstuk “internetamusement”.’
Holthuijsen, Weblogs. Uw persoonlijke blog op het web!
Eén van de uitdagingen bij het vormen van de collectie was: wanneer is een post uitsluitend nieuws en wanneer kan het geclassificeerd worden als een blog? Neem bijvoorbeeld de Linda website. Wanneer ik de website op google opzoek, wordt de website duidelijk geclassificeerd als blog:
Maar wanneer de daadwerkelijke site bekeken wordt, staat er geen kopje ‘blog’: er staat een kopje met ‘nieuws’. Daarentegen kan wel op de nieuwsberichten gereageerd worden, staat er een datum en tijd bij en een auteur. Er is echter geen duidelijk zichtbaar archief aanwezig of een ‘blogroll’ element waarbij naar andere blogs verwezen wordt. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het verschil tussen L-rs, en de Linda.
2001
‘Bloggers zijn mensen die een “Weblog”, een soort dagboek, van hun surftochten over het Web, bijhouden en publiceren.’
Hofstede, Het zoekboek voor het web
De term blog is in de afgelopen twintig jaar van betekenis veranderd. De originele term ‘weblog’ had betrekking op internetsurfers die een dagboek van links bijhielden die zij vonden tijdens hun zwerftochten over het internet. Tijdens de opkomst van het internet hielden deze pioniers zich bezig met het in kaart brengen van het internet voor nieuwe gebruikers. De bloggers wisten de laatste nieuwtjes en de leukste websites aan te wijzen. Tegenwoordig is een blog veel breder dan dat: het kan een dagboek zijn over het leven van een persoon, een financieel blog, een shocklog (zoals GeenStijl), entertainment of lifestyle.
Net als Kitty zal ik aan het einde van mijn stage een collectieverantwoording schrijven voor de KB en een collectielijst met websites aanleveren. Als Digital Humanist en historica vind ik het hierbij belangrijk dat ik nauwkeurig documenteer waar ik de websites vandaan heb gehaald en waarom: een blog kan bijvoorbeeld geselecteerd zijn omdat het een Dutch Bloggie heeft gewonnen, omdat het in literatuur als voorbeeld werd genoemd of omdat ik er toevallig tegenaan surfde. In deze stageperiode zal ik slechts het topje van de ijsberg kunnen onderzoeken en archiveren want zoals hierboven al staat: iedereen kan een blog bij houden, en velen doen dit dan ook.
[1] Meeuwsen, F., Bloghelden (2010) 47.