Eerste klankbordgroep wijziging Archiefbesluit en Archiefregeling

  • jun 2021
  • Ministerie van OCW - wijziging archiefwe
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 3
  • 41
Ministerie van OCW - wijziging archiefwe
Informatierecht
  • Terri
  • Marieke Klomp
  • Verwijderde gebruiker

In voorbereiding op de Archiefwet 2021, werkt het ministerie van OCW aan de bijbehorende wijzigingen van het Archiefbesluit en de Archiefregeling. Deze wijzigingen worden voorbereid in expertgroepen, waarin verschillende belanghebbenden vertegenwoordigd zijn. De voorstellen die uit deze expertgroepen voortkomen worden voorgelegd aan een stuurgroep met vertegenwoordiging van CIO Rijk, VNG, IPO UvW, NA en IOE. Zij hebben een adviserende rol bij de verdere uitwerking van de voorstellen.


Het ministerie van OCW stelt prijs op een aanvullende vorm van feedback en inspraak. Per thema worden er komend half jaar klankbordgroepen georganiseerd, waarbij de deelnemers feedback kunnen geven op de voorstellen die al in een redelijk gevorderd stadium zijn. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij onder andere reflecteren op uitvoerbaarheid en eventuele onwenselijke (neven)effecten.

Op 29 juni en 6 juli organiseert het ministerie van OCW bijeenkomsten voor een eerste klankbordgroep. De bijeenkomsten zijn identiek en behandelen de eisen m.b.t. het ontwerp en de inhoud van selectiebesluiten (voorheen: selectielijsten) en waarborgen voor de bescherming van persoonsgegevens (AVG) bij het verlenen van toegang tot beperkt openbaar archief door archiefdiensten.

De bijeenkomsten zijn digitaal en zullen plaatsvinden via WebEx. De bijeenkomst op 29 juni is van 9.30 – 11.00u, die van 6 juli van 14.30 – 16.00u.
U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar archiefwet@minocw.nl. U wordt ingedeeld op één van beide bijeenkomsten, u kunt eventueel een voorkeur opgeven in de e-mail.

Deelnemers wordt gevraagd de sessie inhoudelijk voor te bereiden. De stukken worden een week van te voren toegestuurd, waarop zowel schriftelijk als interactief tijdens de sessie gereageerd kan worden.


De sessie wordt inhoudelijk vorm gegeven door Marit Vochteloo, coördinerend beleidsmedewerker bij het ministerie van OCW en Jeroen Padmos, adviseur strategische openbaarheid bij het Nationaal Archief.
Elke sessie heeft een maximum aantal deelnemers van 20. Bij teveel aanmeldingen zal er eventueel aan organisaties met meerdere deelnemers gevraagd worden om ruimte te maken voor andere deelnemers.

Reacties

3 reacties, meest recent: 10 juni 2021
  • Dag Carin,

    Kan je aangeven welke organisaties/instellingen er deelnemen aan de expertgroepen?

    groet,
    Ilonka

    Verwijderde gebruiker
  • Dag Ilona,

    Als collega van Carin kan ik op jouw vraag antwoord geven. In totaal nemen ongeveer 60 mensen deel aan deze expertgroepen. Een uitputtende lijst met organisaties zou erg lang worden, maar het is een mix van gemeenten (zoals Amsterdam, Utrecht en Twenterand), regionale archieven (zoals het BHIC, RAZU, RHC Limburg, Westbrabants Archief etc.), provincies (bijvoorbeeld Drenthe), Rijk (oa RWS, Staatsbosbeheer, DUO, Defensie etc.), enkele leveranciers en privaatrechtelijke instellingen die deels onder de Archiefwet vallen.

    Marieke Klomp
  • Dag Marieke,

    Dank voor je snelle reactie! Mooie spreiding over de verschillende sectoren.
    Weet ik voldoende.

    Groet,
    Ilonka

    Verwijderde gebruiker