Vacature: Specialist Toegankelijkheid bij het Brabants Historisch Informatie Centrum in 's-Hertogenbosch (32 uur)
Zie voor de volledige vacaturetekst: https://www.bhic.nl/over-ons/vacatures
Van jouw team is er maar één in Nederland. Dat maakt jou de enige coördinator waardering en selectie overheidsinformatie van het land. Dit zegt meteen iets over de verantwoordelijkheid van je functie. Je staat met je team mee aan de basis van het archiveringsproces van overheidsinformatie zoals bijvoorbeeld notulen, e-mails, datasets, verslagen en rapporten van alle ministeries en andere overheidsinstanties. Want samen kiezen jullie welke informatie wel en niet bewaard moet blijven en voor hoelang.
In het Nationaal Archief vind je antwoorden op bijna alle vragen over wat er in de Nederlandse geschiedenis is gebeurd. Deze schat aan informatie is van en voor iedereen: een belangrijk recht in onze democratie. Daarom is het belangrijk dat we de waarde van archiefmateriaal goed inschatten. En hier komen jij en je collega’s om de hoek kijken. Als team Waardering en Selectie behandelen jullie aanvragen van verschillende overheidsinstellingen voor het vaststellen van selectielijsten. Vanuit je expertise ben jij degene die de overheidsinstellingen daarover juist kan adviseren.
De parlementaire enquête over de toeslagenaffaire toont maar weer eens aan hoe belangrijk het is dat de basis van het archiveringsproces van de Rijksoverheid op orde is. En deze kwestie toont ook aan in wat voor spanningsveld jij aan de slag gaat. Tel daarbij de dynamiek van technologische en maatschappelijke ontwikkelingen op en je kunt met recht zeggen dat je een unieke en zeer uitdagende functie hebt als coördinator. Zo zorg je bijvoorbeeld ook dat de processen waarin je werkt worden aangepast op de nieuwe wetgeving, waaronder de gemoderniseerde Archiefwet.
Samen met ministeries, uitvoeringsdiensten – zoals bijvoorbeeld de Belastingdienst – en decentrale overheden bepaal je de kern van de informatie die blijvend moet worden bewaard of besluit je dat de gegevens kunnen worden vernietigd. Als coördinator bouw je dus mee aan het Nationaal Archief van de toekomst. In deze veelzijdige functie krijg je de kans om te leren, groeien en ontwikkelen. Kortom: een unieke kans met een grote maatschappelijke impact.