‘Er kan meer dan je denkt! Vijftig praktijkcasussen over informatie, archiveren en de AVG’

  • apr 2020
  • Jeroen Padmos
  • ·
  • Aangepast 28 jun
  • 1
  • 32
Jeroen Padmos
Informatierecht
  • KIA Community Manager
  • Milo van de Pol
  • Antal Posthumus
  • Eva van den Hurk - van 't Klooster
  • Violet

Sinds vandaag is de Wiki 'Er kan meer dan je denkt! Vijftig praktijkcasussen over informatie, archiveren en de AVG' beschikbaar. In deze Wiki zijn vijftig praktijkopdrachten gebundeld die afkomstig zijn uit de leergang Privacy; van Wbp naar AVG. Deze casussen bieden mogelijke antwoorden op de uiteenlopende problematiek waarmee informatieprofessionals en archivarissen te maken krijgen bij het werken met de AVG.

In de aanloop naar de inwerkingtreding van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) leek het Kennisplatform Informatierecht goed om de archiefsector voor te bereiden op de aanstaande wijzigingen. We vonden daarbij de samenwerking met het Nationaal Archief en KVAN/BRAIN. De Erasmus Academie verzorgde het inhoudelijk onderwijs. Met de leergang Privacy beoogden we niet alleen om de kennis van archiefprofessionals te vergroten, maar ook om een gezamenlijk handelingskader op te bouwen over de uitzonderingspositie voor de archieffunctie die in de AVG is opgenomen. Eigen expertise en praktijkervaring waren het uitgangspunt van de leergang. We vroegen de deelnemers dan ook om een praktijkcasus in te brengen. Zo konden de deelnemers de verkregen kennis uit de leergang direct toepassen in de praktijk. De geleerde lessen willen we graag delen met de hele archiefsector. Daarom is alle deelnemers gevraagd om hun eindopdrachten beschikbaar te stellen voor publicatie. Hieraan hebben 50 deelnemers gehoor gegeven. En dat heeft weer geleid tot de Wiki.

In de Wiki vindt u casussen op het gebied van selectie, waarderen en overbrengen, collectiebeheer en beschikbaar stellen, particuliere archieven en datagovernance. Van de problematiek van gezinskaarten tot e-mailarchivering en alles daar tussenin komt aan bod. Welke casus u ook gebruikt, steeds weer is het goed om daarbij in het achterhoofd te houden dat wat u in deze Wiki kunt vinden de neerslag is van de kennis van de individuele deelnemers. Het weerspiegelt hun kennis en inzichten. Iedere bijdrage is dan ook geschreven op persoonlijke titel. Door de redactie is ieder betoog inhoudelijk gelaten zoals het is ingeleverd. De redactionele werkzaamheden hebben zich beperkt tot een controle op spelling en grammatica. Kromme en onvolledige zinnen zijn aangepast. Verwijzingen naar literatuur zijn opgenomen in het algemene overzicht waarmee deze Wiki afsluit. De bundel geeft daarmee de stand van zaken weer van waar we op dit moment als archiefsector gezamenlijk staan. Met welke problemen we worstelen en aan welke oplossingen we werken.

Het Kennisplatform Informatierecht nodigt u van harte uit tot discussie en het delen van nieuwe inzichten en mogelijke oplossingen. Samen werken we op die manier hard aan verdere optimalisering van het werken met de Archiefwet en de AVG.

Reacties

één reactie, 2 april 2020
  • Ha Jeroen en alle deelnemers, van harte gefeliciteerd met dit mooie resultaat van het harde werk.

    Violet