Nieuwe gids helpt erfgoedsector CO2-impact van digitale data te verminderen

  • 3 okt
  • Tamara van Zwol
  • 5
Tamara van Zwol
Green IT
  • Alle leden mogen wijzigen

De netwerkgroep Green IT van het Netwerk Digitaal Erfgoed heeft een gids samengesteld met tips om de CO2-impact van digitale data en IT te verminderen. Deze gids, getiteld ‘Groen doen met digitale data’, ondersteunt erfgoedorganisaties bij het verduurzamen van hun IT en infrastructuur en moedigt hen aan om samen te werken aan een groenere toekomst.

Hoewel erfgoedorganisaties al op veel gebieden aan duurzaamheid werken, krijgt de milieu-impact van IT vaak minder aandacht. Digitale collecties, dataopslag en het gebruik van websites en sociale media vergen veel energie en dragen flink bij aan de CO2-voetafdruk van de sector.

Volgens het Nederlandse Klimaatakkoord moet de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent zijn verminderd ten opzichte van 1990, en in 2050 zelfs met 95 procent. Dit vraagt om stevige maatregelen, ook binnen de erfgoedsector.

De gids ‘Groen doen met digitale data’ biedt erfgoedorganisaties lees-, kijk- en doetips om hun steentje bij te dragen. Zo werken ze mee aan een toekomst met minder CO2-uitstoot en een schoner milieu.

OKD@CERN - Application Not Available

https://zenodo.org/records/13836779

Trefwoorden