Adviseur Digitale Informatie

  • 19 sep
  • Harma Rozema
  • 66
Harma Rozema
Vacaturebank


Het Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven is hét informatiecentrum voor de geschiedenis van stad en provincie Groningen. Wij houden de geschiedenis van Groningen levend, of deze nu is vastgelegd in middeleeuwse manuscripten, films en foto’s of complexe digitale documenten. Zo geven we invulling aan onze wettelijke taak om de archieven van bij ons aangesloten overheden – de gemeente Groningen en het Rijk – te beheren en aan het publiek beschikbaar te stellen. Daarnaast vinden we het belangrijk – als onderdeel van onze publieke taak - om ook archieven en collecties van particuliere organisaties en personen te verwerven, zodat we onze doelgroepen een zo compleet mogelijk beeld van de Groninger samenleving kunnen bieden. We werken daarbij graag samen met de collega’s uit het archiefveld en lokale partners. Zie ook onze website: www.groningerarchieven.nl

In de afgelopen decennia is steeds meer archiefmateriaal van oorsprong digitaal geworden. Om te borgen dat ook digitale bestanden over 100 jaar nog te openen en te lezen zijn hebben de Groninger Archieven een eigen e-depotvoorziening ontwikkeld, die sinds 2021 in gebruik is voor digitaal archiefmateriaal van de gemeente Groningen en waarop in de toekomst andere regionale overheden kunnen worden aangesloten. Het team Digitale Duurzaamheid draagt de zorg voor het beheer van deze voorziening en begeleidt de overdracht van gegevensverzamelingen ernaartoe. Daarnaast is er een belangrijke rol weggelegd voor het adviseren van archiefvormers over de inrichting van het informatiebeheer, omdat het ‘by design’ goed inrichten van de archieffunctie problemen bij de uiteindelijke overdracht helpt te voorkomen. In het kader daarvan organiseert het team ook regionale kennissessies, om de kennis over digitale duurzaamheid te verspreiden en invulling te geven aan onze rol als kenniscentrum. We zoeken daarbij actief naar oplossingen die overheden zo goed mogelijk ondersteunen. Dat betekent ook dat we experimenteren en innoveren in samenwerking met andere partners in het archiefveld.

Ter uitbreiding van het team Digitale Duurzaamheid zijn wij op zoek naar een

Adviseur Digitale Informatie

Jouw profiel
Je bent in staat om overheidsorganisaties te adviseren over een goede digitale informatiehuishouding. Daarbij treed je op als gesprekspartner vanuit de Groninger Archieven. Kernbegrippen hierbij zijn duurzame bewaring en toegankelijkheid. Jouw adviezen dragen eraan bij dat bij ons aangesloten organisaties kunnen voldoen aan de informatiewetten zoals de Archiefwet en de Wet Open Overheid. Daarbij is kennis van deze wetten onontbeerlijk, als je deze nog niet hebt ben je bereid om je hierin te verdiepen.

Je bent in staat om projecten op te zetten en naar een goed eindresultaat te begeleiden. Je bewaakt de voortgang en zorgt dat de doelstellingen worden behaald. Daarbij ontwerp en optimaliseer je werkwijzen, procedures en instrumenten voor digitaal archiveren. Je weet collega’s met de juiste expertises te vinden. Zelf beschik je over voldoende technische kwaliteiten om uitvoerende werkzaamheden op je te nemen, bijvoorbeeld als onderdeel van een overdracht.

Het opdoen en delen van kennis zit in je bloed. Je blijft actief op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen binnen digitaal informatiebeheer en treedt binnen de regio op als aanspreekpunt voor kennisvragen. Bij het beantwoorden daarvan maak je gebruik van je eigen expertise, die van je collega’s of die van je netwerk. Je organiseert kennissessies over onderwerpen rondom digitale duurzaamheid en helpt om theoretische en praktische kennisproducten te ontwikkelen.

Je staat open voor het experimentele karakter van het werk en wilt graag een bijdrage leveren aan de doorontwikkeling van tools, (preserverings)beleid en dienstverlening. Je kunt goed werken in teamverband, hebt oog voor wat beter kan en bent ook in staat om dit op je teamgenoten over te brengen.

We begrijpen dat we veel kennis vragen, schroom niet om toch te reageren als je niet aan alle eisen voldoet maar deze functie je aanspreekt.

Daarnaast vragen wij:

  • Minimaal hbo werk- en denkniveau;
  • Kennis van en ervaring met de inrichting van het duurzaam informatiebeheer op tactisch en operationeel niveau bij (lagere) overheden, denk hierbij bijvoorbeeld aan zaaksystemen;
  • Kennis van normeringen, metadataschema’s en kwaliteitssystemen;
  • Affiniteit met ICT;
  • Klantgerichtheid en organisatiesensitiviteit;
  • Kennis van relevante wetgeving, zoals de Archiefwet, AVG, WOO en de Omgevingswet, is een pre;
  • Ervaring met accountmanagement is een pre.

Een geldige Verklaring Omtrent Gedrag is een voorwaarde voor aanstelling.

Wat bieden wij?

  • Een tijdelijke aanstelling voor een jaar. Bij goed functioneren volgt een vaste aanstelling;
  • Aantal uren: 32 - 36 (0,8 – 1,0 fte);
  • Afhankelijk van de kennis en ervaring een bruto maandsalaris van maximaal € 5.313, op basis van een fulltime dienstverband conform schaal 10 van de cao SGO. Naast je salaris ontvang je een IKB-budget van 17,05% van het bruto jaarsalaris dat je vrij kunt besteden. Jouw pensioen wordt ondergebracht bij het ABP;
  • Een thuisbasis aan het Cascadeplein, direct naast het prachtige Hoofdstation van Groningen. We bieden daarnaast de ruimte om je werkzaamheden op de daarvoor meest geschikte locatie uit te voeren. Daarvoor ontvang je een laptop en mobiele telefoon in bruikleen;
  • Samenwerken met enthousiaste collega’s in een informele werksfeer met ruimte voor eigen initiatief en persoonlijke ontwikkeling;
  • Werken in een hecht, dynamisch en op innovatie gericht team.

Meer informatie kan worden ingewonnen bij Harry Romijn, adjunct-directeur en hoofd van de afdeling Collectie, of bij Roomyla Choenni, directeur, 050-5992000.

Belangstellenden kunnen hun motivatie en CV sturen naar: sollicitatie@groningerarchieven.nl.

Onze organisatie hanteert de sollicitatiecode persoonsgegevens sollicitanten. Deze is te vinden op onze website. Groninger Archieven vindt diversiteit en inclusie belangrijk en wil in haar organisatie iedereen welkom heten, ongeacht leeftijd, geaardheid en achtergrond. Deze vacature wordt gelijktijdig in- en extern opengesteld.

Solliciteren is mogelijk tot 7 oktober 2024.

De eerste gespreksronde is gepland op 22 en 23 oktober 2024.

Acquisitie naar aanleiding van de vacature wordt niet op prijs gesteld.

Trefwoorden