Handreiking omgaan met de AVG voor deelnemers aan MijnStadMijnDorp. Auteur: Margreet Vink-Bos, Historisch Centrum Overijssel
Inleiding Sinds 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing, uitge...
Het beste- ook vanuit het oogpunt van de AVG - kan het archief wordt geschonken aan de archiefinstelling, ongeacht of dat een archiefbewaarplaats is die onder de Archiefwet valt, of niet. Met schenking gaan in beginsel zowel de eigendom als de verwerkingsverantwoordelijkheid onder de AVG over op de archiefinstelling. Dit is de meest heldere constructie, dus voor archiefinstellingen waard om naar te streven.
Wanneer schenking niet mogelijk is, is de keuze tussen bewaargeving of bruikleen. Om deze keuze goed te kunnen bepalen, is het aan te raden eerst samen met de bruikleen- of bewaargever te bepalen wat je wilt regelen. De bedoeling van beide partijen moet over en weer duidelijk worden. Kies pas daarna de meest passende juridische vorm. Let wel: er zijn tussenvormen mogelijk, dus een bewaargeving met kenmerken van een bruikleen en andersom. Verder is het toegestaan om in de te sluiten overeenkomst af te wijken van de wettelijke bepalingen voor bruikleen of bewaargeving in het Burgerlijk Wetboek. Daarnaast kan de archiefinstelling in de eigen privacyverklaring aangeven hoe zij haar eigen rol ziet.