Preservering Apps?

  • mrt 2018
  • Annelot Vijn
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 2
  • 93
Annelot Vijn
Preservation Digitaal Erfgoed
  • Verwijderde gebruiker
  • Pepijn Lucker

Dag Leden van het kennisplatform Preservation,

Is er iemand bekend met duurzame preservering van apps?
Het gaat in dit geval om een app ontwikkeld door de gemeente met mogelijk te bewaren informatie.
Bij voorbaat dank voor jullie tips & reacties!

Annelot

Reacties

2 reacties, meest recent: 3 april 2018
  • Hoi Annelot,

    Bij het NA zijn we hier momenteel niet mee bezig. Ik weet wel dat (smartphone) apps op de zogenaamde 'bitlist of Digitally Endangered Species' van de DPC staan, in de op één na hoogste categorie ('critically endagered').

    Volgens de DPC website zijn ze "depreciated quickly but others only live until [sic]through multiple update cycles. Hard to maintain version control and dependent upon the whim of the company that publishes them. No clear agency with mandate to record or collect.".

    Lastig dus, maar ik zoek nog wel even verder. Als ik nog wat andere informatie kan vinden zet ik het hier op het kennisplatform neer.

    Groet, Pepijn

    Pepijn Lucker
  • Hoi Annelot,

    Ook hier geen ervaring met het preserveren van apps, je zal moeten pionieren denk ik ;-). Maar in principe is een app ook "gewoon" een computerprogramma, dus kun je er dezelfde principes op los laten.

    Ik denk dat het nuttig is onderscheid te maken tussen de app als programma en de content: de in de app aangemaakte / opgeslagen informatie (vergelijkbaar met dat je bijvoorbeeld niet het DMS bewaard, maar een export van de in het DMS opgeslagen informatie).

    Voor de wettelijke taken is het tweede denk ik het belangrijkste. Kijk of je een gestructureerde (bijv XML-) export kan krijgen / maken van de in de app beheerde informatie, en dan goed documenteren wat hierin staat. Misschien kun je het ook mappen naar TMLO.
    Bepaal welke "significant properties" de app geeft aan de informatie, dwz welk gedrag van de app wil je kunnen reconstrueren in een (evt later te maken) viewer, en of je daar dan de juiste informatie voor hebt. Voor videotulen was dit bijv dat je een videobestand wilt kunnen starten op het moment dat een bepaalde spreker of agendapunt begint. De informatie die je nodig hebt om dit te reconstrueren zijn de "pointers", tijdsmarkeringen die verwijzen naar bepaald punt in de video.

    Het bewaren van de app, het programma zelf (broncode + documentatie), kan ook interessant zijn. Als de gemeente de app zelf heeft gemaakt zal dat ook geen probleem zijn wat betreft intellectueel eigendom.

    Je ongetwijfeld ook al zelf gegoogeld, ik kwam een paar op het eerste oog interessante blogposts tegen:
    http://libraryblogs.is.ed.ac.uk/bitsandpieces/2014/12/15/how-do-you-preserve-mobile-apps/
    http://openpreservation.org/blog/2014/10/23/running-archived-android-apps-pc-first-impressions/

    JISC heeft onderzoek gedaan naar significant properties, volgens mij zijn ze daar bij beeld en geluid en NA ook mee bezig.

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden