Update

  • jul 2020
  • Annelies van Nispen
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 1
  • 27
Annelies van Nispen
Automatische Tekst Herkenning
  • Milo van de Pol
  • Liesbeth Keijser

Graag willen we ons nieuwe project “Oorlog uit eerste hand: Oorlogsbrieven (1935-1950) van het NIOD digitaal” voorstellen, dat vandaag op 1 juli start. Het wordt gefinancierd door het Mondriaanfonds

‘Oorlog uit Eerste Hand’ heeft tot doel de collectie oorlogsbrieven van het NIOD te digitaliseren, conserveren en beter toegankelijk maken. Dit niet alleen in de NIOD-studiezaal, maar ook, waar wetgeving dit toelaat, online via de NIOD-website en het Netwerk Oorlogsbronnen.

We beginnen met het digitaliseren van de collectie door de brieven te scannen, te transcriberen en te annoteren. ‘Oorlog uit Eerste Hand’ wil echter een stap verder gaan door daarnaast een gestructureerde, wetenschappelijke dataset te creëren die in onderzoek gebruikt kan worden voor de toepassing van bijvoorbeeld kwantitatieve tekstanalyse. Dit maakt dat de collectie niet alleen beter bewaard blijft voor het nageslacht, maar ook beschikbaar wordt gesteld op een wijze die nieuwe onderzoeksmogelijkheden biedt.

We zullen voor het transcriberen Transkribus gaan gebruiken. Het is onze bedoeling om eerst met vrijwilligers een handmatige set getranscribeerde brieven te maken en die te gebruiken om het model te trainen. We hopen ongeveer 90% van de collectie archieven met Transkribus te transcriberen. De brieven stammen uit de periode 1935-1950 en het is onze bedoeling om het HTR-model te delen met de HTR-gemeenschap. Hiermee willen we een bijdrage leveren aan verdere ontwikkeling en gebruik van Transkribus, en de digitalisering van handgeschreven Nederlands bronmateriaal uit het midden van de twintigste eeuw.

Maar hiermee moeten nog even wachten. Eerst wordt de collectie van 12,25 meter brieven geconserveerd en gedigitaliseerd. In de loop van 2021 verwachten we aan de slag te gaan met Transkribus.

Graag willen we de HTR-gemeenschap beter leren kennen en er actief aan bijdragen. We zijn Annelies van Nispen, Carlijn Keijzer en Milan van Lange en zijn allemaal lid van KIA-HTR.
We hopen jullie in de toekomst online of in persoon tegen te komen.

Hartelijke groet,
Milan, Carlijn & Annelies

Reacties

één reactie, 2 juli 2020
  • Beste Milan, Carlijn & Annelies,
    Welkom in de groep. Interessant project! Ben wel benieuwd hoe jullie omgaan met AVG in relatie tot machine leesbaar maken van dit archief.
    Groet, Liesbeth

    Liesbeth Keijser

Trefwoorden