Update

  • apr 2019
  • Mirjam Schaap
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 37
Mirjam Schaap
Particuliere Archieven

Archiefdagen 2019.

Tijdens de Archiefdagen 2019 organiseert het Kennisplatform Particuliere Archieven samen met het Kennisplatform Professionalisering een middagprogramma rond het thema het documenteren van de 21ste eeuwse samenleving. We gaan op bezoek bij het Goudse circulaire burgercollectief Goudasfalt: wat voor archief vormen zij eigenlijk? Wat kunnen wij als archivarissen daarmee (of niet)? Met welke (tegengestelde) belangen en waarden heb je te maken als je particulier archief 'by design' wilt veiligstellen, en hoe ga je daarover met elkaar in gesprek? Welke veren moet je als archivaris laten, welke kennis en expertise ontberen wij (nog) en waar ligt onze toegevoegde waarde? In 4 korte, interactieve workshops maak je kennis met nieuwe methodieken, technieken en voorbeelden

1. Wie is de 21ste-eeuwse particuliere archiefvormer en hoe ziet haar/zijn archief er uit? Waar moeten we ons op instellen en ons verder ontwikkelen? Lauren Romijn (DocFactory)
2. Hoe breng je via emotienetwerken gezamenlijk met de archiefvormer (tegengestelde) waarden in kaart? Danielle Kuijten (Imagine IC)
3. Het breng je het belang van goed archiefbeheer over het voetlicht? Hoe sluit je als archivaris beter aan op informatiebeheer door archiefvormers? Anthony Fokker (Netwerk voor Bedrijfsmatig Archiveren)
4. Hoe ontsluit je een dynamisch digitaal archief: casus van de website van de Maagdenhuisbezetting2015 en de gelijktijdige onderbrenging van het archief bij het Stadsarchief Amsterdam. Alexander Nieuwenhuis (De Nieuwe Universiteit), Marcus Cohen (Digitaal Erfgoed Nederland), Mirjam Schaap (Stadsarchief Amsterdam)

Tijdens de workshops en het plenaire afsluitende gedeelte is ruimte om op een eigen casus te reflecteren. Heb jij een goed voorbeeld dat je in een korte toelichting zou willen verbinden aan wat er tijdens de workshops ter sprake is gekomen, laat het weten!

Voor meer informatie over Goudasfalt zie http://www.goudasfalt.nl/

Namens mijn mede-organisatoren Sigfried Janzing (Kennisplatform Professionalisering) en Peterpaul Kloosterman (Goudasfalt) hoop ik jullie op dinsdag 4 juni (en natuurlijk ook op maandag) in Gouda te zien!

Groet,
Mirjam (mirjam.schaap@amsterdam.nl)

Trefwoorden