Update
Werkbijeenkomst bewerken van digitale particuliere archieven Beste leden van het kennisnetwerk, wie h...
Het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) krijgt regelmatig de vraag van particulieren hoe ze het beste hun digitale archief op orde kunnen brengen en houden. Een hulpmiddel hierbij kan de recent door ons vastgestelde ‘Leidraad digitaal archiveren voor particulieren’ zijn, die richtlijnen bevat voor iedereen die met zijn digitale archief aan de slag wil. Er is een (bondige) brochure beschikbaar voor degene die graag op basis van een aantal praktische tip wil werken en een (uitgebreide) folder voor degene die zich wat verder in de stof wil verdiepen.
Als aanvulling hierop hebben we een ‘Leidraad digitaal archiveren voor archiefvormers’ opgesteld, speciaal geschikt voor archiefvormers die hun digitale archief willen overdragen.
We hebben deze documenten opgesteld vanuit de gedachte ze vooral te gebruiken als hulpmiddel bij acquisitie- en adviesgesprekken.
Op basis van voortschrijdende kennis en op basis van reacties van derden zullen de documenten indien nodig aangepast worden. Uiteraard zijn aanvullingen en commentaar uit het werkveld ook welkom!
Je kunt de documenten vinden in de map ‘richtlijnen particuliere archiefvormers’.
Reacties
Heb de documenten met belangstelling gelezen. Als een archiefvormer hieraan kan (en wil) voldoen, dan krijg je als archiefbewaarplaats goed beheerbare informatie binnen.
Ben wel erg benieuwd naar de praktijkervaringen. Vind het zelf een behoorlijke hoeveelheid informatie die jullie geven, wellicht is niet elk type archiefvormer daar klaar voor. Gaan jullie daar nog in differentiëren?
Mooi hoor! Ik ben idd ook benieuwd naar de resultaten. Kunnen archiefvormers (ik sluit mij aan bij Wouter: alle archiefvormers?) hiermee uit de voeten? Wat bij ons steeds en afweging is, is de mate waarin je sturend moet en wil optreden. In hoeverre is het een verplichting voor particuliere archiefvormers om hun archief volgens jullie format aan te leveren, of kun/durf/moet je daar met digitale archieven niet gewoon wat vrijer in zijn? Nogmaals heel benieuwd naar de reacties die jullie van archiefvormers gaan terugkrijgen! Groet, Mirjam
Uiteraard hebben wij ook nagedacht over het soort en de hoeveelheid informatie die we wilden opnemen. We hebben ervoor gekozen om zo volledig mogelijk te zijn, zodat het door archiefvormers eventueel ook nog als een soort naslagwerk gebruikt kan worden. En omdat we het vooralsnog in willen zetten als een (niet hét) instrument bij advies- en acquisitiegesprekken zal dáár de differentiatie plaatsvinden.
Met jullie ben ik ook benieuwd naar hoe we in de praktijk met dit document uit de voeten blijken te kunnen. Wordt vervolgd!