Periodieke review ISO 14721 (OAIS model)

  • jan 2023
  • Wout van der Reijden
  • ·
  • Aangepast 28 jun
  • 1
  • 86
Wout van der Reijden
E-depot
  • Adriaan Mol

Samenvatting

ISO 14721:2012- Reference model for an Open Archival Information System, ook wel het OAIS model, ondergaat een periodieke review. De NEN commissie 'Informatie- en archiefmanagement' zoekt input van gebruikers om de norm te kunnen beoordelen en verbeterpunten mee te kunnen geven.

Het OAIS model

Het model is van een oorsprong een publiekelijk beschikbare Magenta paper van het CCSDS (Consultative Committee for Space Data Systems) en later via een fasttrack procedure ook een (inhoudelijk ongewijzigde) ISO standaard geworden (ISO 14721).

Het model ligt ten grondslag aan meerdere e-depotvoorzieningen (en applicaties als Preservica en Archivematica). Vanwege het belang van de standaard voor de sector volgt de NEN commissie het werk van ISO TC20/SC13, de commissie verantwoordelijk voor het beheer en doorontwikkeling van deze standaard. Het geeft de commissie ook een stem in wat er zou moeten gebeuren als de standaard een (periodieke) review ondergaat.

Review

Voor ISO standaarden geldt dat deze minstens iedere vijf jaar gereviewd worden. ISO 14721:2012 is in 2018 voor het laatst gereviewd en destijds ongewijzigd gelaten.

(CCSDS is/was overigens zelf bezig met een nieuwe versie (2.1) van het model, maar de status hiervan is op dit moment onduidelijk (een Pink Book - een versie voor review - is in oktober 2020 gepubliceerd, maar wat er sindsdien is gebeurd, is de NEN commissie niet bekend). Hoe deze versie zich zou verhouden tot de ISO standaard is ook niet duidelijk ).

ISO 14721:2012 ondergaat op dit moment een nieuwe review. Een review biedt de NEN commissie dus de gelegenheid om mede te bepalen wat er met de standaard dient te gebeuren: ongewijzigd laten, aanpassen of intrekken. Voor een goede oordeelsvorming wil de commissie graag putten uit de ervaringen van gebruikers van de standaard. En daarmee ook inhoudelijke en/of redactionele verbetervoorstellen ophalen waarmee het oordeel onderbouwd kan worden. En indien van toepassing gebruikt kunnen worden als gekozen wordt voor aanpassing.

Oproep

Bij deze dan ook een oproep aan gebruikers van het OAIS model om aan de NEN commissie mee te geven of en wat er anders of beter kan aan het model. Voor het meegeven van opmerkingen en concrete wijzigingsvoorstellen kan gebruik gemaakt worden van de tekst uit magenta paper en van een commentaar-template van ISO - het gebruik hiervan maakt de verwerking door de NEN commissie eenvoudiger.

ISO Commenting_template ISO 14721.docx
Reageren

De reactietermijn is best wel ruim: input leveren kan tot 15 april 2023.
Reacties (of vragen naar aanleiding van dit bericht) kunnen worden gestuurd naar wout.van.der.reijden@nationaalarchief.nl

Trefwoorden