Samenvatting
Steeds meer erfgoedorganisaties werken mee aan de wereld van morgen. Van verduurzaming van het depot tot hergebruik van tentoonstellingsmaterialen. Maar ook digitaal liggen er kansen om de CO2-impact terug te brengen. Dit event biedt praktische handvatten om hiermee aan de slag te gaan in jouw organisatie.
Werk je bij een museum, archief of een andere organisatie die cultureel erfgoed beheert? En wil je graag dat jouw organisatie milieubewuste keuzes maakt? Steeds meer organisaties omarmen duurzaamheid, bijvoorbeeld door hergebruik van tentoonstellingsmaterialen of het verduurzamen van opslagfaciliteiten zoals depots. Maar laten we niet vergeten dat ook de digitale kant een aanzienlijke CO2-voetafdruk heeft. Denk aan de energie die wordt verbruikt door het opslaan van data op eigen servers of in de cloud, en het online gebruik van digitaal erfgoedcollecties.
Op deze dag gaan we dieper in op de CO2-impact van digitaal erfgoed en bespreken we concrete stappen om deze impact te verminderen. We introduceren praktische oplossingen, van efficiënte dataopslag tot duurzaam gebruik van digitale erfgoedcollecties online. Bovendien willen we graag jouw ideeën horen, zodat we samen als sector een positieve verandering kunnen bewerkstelligen.
Of je nu een beleidsmaker bent of een erfgoedprofessional, jouw betrokkenheid op deze dag kan een wezenlijk verschil maken. Samen bouwen we aan een duurzamere toekomst voor ons digitaal erfgoed.
Programma
10.00-10.30 uur Inloop met koffie en thee
10.30-10.45 uur Welkom en introductie door de dagvoorzitter – Robert Gillesse (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis)
10.45- 11.30 uur Keynote: ‘Een weg naar duurzame innovatie’ – Ines Vanlangendonck (Kamon)
11.30-12.30 uur Sessie ‘Hoe start je een klimaat- of duurzaamheidsteam’ – Jacqueline van der Mark (Nationaal Archief), Hans Laagland (Logius (en Bureau Forum Standaardisatie) en Patrick Ehlert (Europeana)
12.30 -13.30 uur Lunch
13.30-15.00 uur Parallelsessies
Workshop Sustainable webdesign – Charlotte Bax (Digihobbit)
Duurzame perspectieven voor digitaal erfgoed: Klimaatvriendelijke opslag, technologieën en keuzes – Tineke van Heijst (VHIC)
Onze verantwoordelijkheid: Balans tussen digitale en ecologische duurzaamheid – Sophia van Hoek (Nationaal Archief) en Fredrik Ringholm
15.00-15.30 uur Pauze
15.30-16.30 uur Denktanksessies Green IT-wegwijzer
16.30- 16.50 uur Plenaire afsluiting van de dag door de dagvoorzitter. Met aansluitend een borrel.
Inschrijven
Schrijf je nu in voor dit evenement. Je kunt je ook aanmelden voor de Werelddag voor digitale duurzaamheid die op 2 november plaatsvindt op dezelfde locatie in Breda. Ga naar onze website: https://netwerkdigitaalerfgoed.nl/agenda/bewust-bewaren-groene-revolutie-in-digitaal-erfgoed/
Adres: Breda