Presentaties OKBN Najaarsbijeenkomst over museumarchieven beschikbaar.
In samenwerkingf met de Taskforce kwam het programma voor de Najaarsbijeenkomst van OKBN op 23 oktober...
Op donderdag 16 januari organiseerde de Taskforce deze Kennissessie dan ook in samenwerking met het Nationaal Archief. Geert Leloup, Marjan Dik en Erik Saaman begeleiden deze sessie. Zij stonden aan de wieg van diverse kennisproducten die het Nationaal Archief heeft ontwikkeld als expertise centrum voor overheden rond duurzame toegankelijke overheidsinformatie.
Op het programma stonden twee presentaties. Erik Saaman (programmamanager van het Rijksbrede programma Open op Orde) geldt inmiddels als dé specialist voor archivering by design. Erik opende met een uitdagende introductie voor een kleine twintigtal deelnemers uit de wereld van musea en archieven. Erik stelt dat deze DUTO-filosofie net zo goed kan werken voor cultuur- en erfgoed-instellingen zoals musea. Werk aan de winkel dus voor de Taskforce! Geert Leloup en Marjan Dik hebben het zogenaamde DUTO raamwerk toegelicht. Dit raamwerk voor DUurzaam TOegankelijke overheidsinformatie omvat diverse modules met praktische tools en richtlijnen.
In een interactieve sessie hebben we met elkaar kunnen verkennen wat archivering by design en DUTO kunnen betekenen voor musea. Bijvoorbeeld als opstap naar het opstellen van een informatieplan en archiveringsplan. Zo werd geadviseerd om veel samen te werken en kennis te delen. Bijvoorbeeld rond het samenstellen van selectielijsten bij musea over wat wel/niet bewaard moet worden en welke termijnen daaraan te hangen. En daarop aansluitend dan ook DUTO-eisen te formuleren.
Een andere insteek is om bijvoorbeeld use cases te ontwikkelen rond informatie beheer. Bijvoorbeeld rond de inzet / ontwikkeling / aanschaf/ implementatie van informatie-systemen. Aan welke eisen moet bijvoorbeeld een informatiesysteem voldoen voor (het samenwerken met) restauratoren? De aanpak is dan om eerst alle mogelijke gebruikers in beeld te brengen. En in kaart te brengen wat hun behoeftes/wensen zijn en dit uit te drukken in verschillende statements (in de vorm: Als X wil ik Y om Z te kunnen doen).
Vervolg:
De Taskforce wil nu graag een aantal use cases inventariseren en uitwerken. Het Nationaal Archief heeft zijn medewerking hieraan al toegezegd en kan de TFMA daarbij advies geven. Vanuit het Nationaal Archief bezien, kunnen DUTO-adviseurs ook leren van de musea ten behoeve van de verdere ontwikkeling van het DUTO-raamwerk. Zo ontbreekt binnen het DUTO-raamwerk nog informatie over auteursrechten. Ook gaat de Taskforce aan de slag met selectielijsten voor musea. De volgende Kennissessie (op donderdag 13 maart van 14.00 – 16.30) zal dan ook daarover gaan!
Na afloop was er gelegenheid nader bij te praten bij de borrel die ons werd aangeboden door onze gastheren Remko Mantel en Jan van Liere van SmartShore/KBenP in Utrecht!
Hieronder vind je 3 documenten: