Conservator digitale informatie (30.8-36 uur) | Regionaal Archief Alkmaar

  • 25 sep
  • Mark Alphenaar
  • 64
Mark Alphenaar
Vacaturebank

Ben jij net afgestudeerd in Data Science, Information Science, ICT Architectures, Archivistiek, of een vergelijkbare opleiding, en heb je interesse in de techniek achter het veiligstellen van digitale (historische) informatie? Of heb je enige ervaring en zoek je naar een nieuwe uitdaging op dit gebied? Dan ben jij misschien onze nieuwe conservator digitale informatie.

Digitale informatie duurzaam bewaren is momenteel een grote uitdaging binnen de archief- en erfgoedsector. Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een e-depot met bijbehorend preserveringsbeleid, en we zoeken een nieuwe collega die zich hierover wil ontfermen.

We zoeken jou als je het volgende interessant vindt:

  • Het preserveringsbeleid voor digitale informatie bijhouden, bijstellen en implementeren, opdat ook toekomstige generaties gebruik kunnen maken van de digitale collecties van het Regionaal Archief Alkmaar.
  • De preservering van digitale informatie veiligstellen, bijvoorbeeld door het doen van validatie- en integriteitschecks.
  • Ervoor zorgen dat we als organisatie blijven voldoen aan de voorwaarden van onze Core Trust Seal (CTS) certificering voor het e-depot.
  • Archivematica (software voor beheer van digitale objecten in ons e-depot) van binnen en buiten leren kennen, verbeteringen voorstellen voor ons huidige gebruik door zelf te testen, en de communicatie met de leverancier onderhouden.
  • Intern adviseren over de digitale preservering van uiteenlopende soorten collecties.
  • Goed de technische, functionele en inhoudelijke ontwikkelingen in het vakgebied bijhouden, zowel nationaal als internationaal, wat betreft duurzaam beheer en toegankelijkheid van digitale informatie, inclusief deelname aan gebruikersoverleg, klankbordgroepen en netwerkbijeenkomsten. In het bijzonder houd je handreikingen bij die nuttig kunnen zijn voor de preservering van digitale informatie en je deelt deze informatie graag met je collega's.
  • Participeren in andere voorkomende werkzaamheden samen met onze adviseurs digitale informatie en onze collectiebeheerders, zoals:
  1. testen van aangeleverde datasets voor opname in ons e-depot;
  2. monitoren en uitproberen van nieuwe software ter verbetering van het collectiebeheer van digitale informatie;
  3. meeschrijven aan projectplannen of verkenningen ter verbetering van het collectiebeheer en de beschikbaarstelling van digitale informatie.
  4. meedenken over de ontwikkeling van ons huidige collectiebeheersysteem (Memorix Maior en Archieven) naar een systeem gebaseerd op linked open data (Memorix Nexus), en de parallelle transitie van TMLO naar MDTO.

En als je tijd over hebt, dan mag je je uitleven in het schrijven van een blogpost over een historisch onderwerp of een ander werkveldgerelateerd onderwerp dat je graag zou willen delen met de buitenwereld!

Wie ben jij en wat breng je mee:

  • Je bent bekend met metadata, bestandsformaten, databases, e-depots, digitale preserveringsmethoden, en projectmanagementtools zoals kanban of scrum, of denkt dat je de mogelijkheden hebt om dit tijdens de werkzaamheden goed op te pikken.
  • Je bent iemand met een praktijkgerichte instelling, pakt graag kwesties op die pionierend van aard zijn - en wanneer nodig kun je hier ook goed over vertellen in woord en schrift. Je kunt goed zelfstandig werken, maar vraagt wel om hulp waar nodig, en vindt het ook leuk om samen met je collega's een probleem op te lossen.
  • Je bent afgestudeerd in Data science, Information science, ICT architectures, Archivistiek, of een vergelijkbare opleiding waar je competenties hebt ontwikkeld op het vlak van data- of informatiebeheer. Heb je vergelijkbare stage- of werkervaringen of een enthousiaste en goed gemotiveerde intentie om deze baan goed in te vullen? Dan vinden we dit minstens zo belangrijk. Momenteel valt preservering van digitale informatie onder de verantwoordelijkheid van meerdere collega's, dus er is genoeg kennis en ervaring aanwezig om je goed op weg te helpen.


Spreekt deze vacature je aan, en herken je je in bovenstaand profiel, dan nodigen we je van harte uit om je CV in te sturen met een heldere motivatie waarom je deze functie graag zou willen doen.

Wat we bieden

We bieden je een prettige en informele werkomgeving waarin er veel ruimte is voor kruisbestuiving tussen de verschillende disciplines. De aanstelling is een tijdelijk dienst verband voor een jaar, met de mogelijkheid van verlenging. Je wordt aangesteld in schaal 8 of 9, afhankelijk van kennis en ervaring. We volgen de arbeidsvoorwaarden onder de CAO SGO en hebben uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden.

Regionaal Archief Alkmaar

We zijn de gezamenlijke archiefdienst van negen gemeenten en gemeenschappelijke regelingen in de kop van Noord-Holland. Daarnaast beheren we ook de waterschapsarchieven die binnen ons werkgebied vallen, evenals veel historische archieven van particulieren, bedrijven, stichtingen en verenigingen. 

We werken met 25 medewerkers in drie teams: team Dienstverlening, team Collecties & Advies en team Regie & Beleid. Als conservator digitale informatie ben je onderdeel van het team Collectiebeheer & Advies. De collega’s uit de verschillende teams werken onderling veel samen, onder andere in team-overschrijdende werkgroepen of projectgroepen. Naast de vaste collega’s zijn er projectmedewerkers, vrijwilligers en stagiaires actief bij het Regionaal Archief Alkmaar. 

We zijn gevestigd in een gemeentelijk monument, de voormalige ambachtsschool, aan de Bergerweg 1 te Alkmaar, op 200 meter van station Alkmaar. Op dit adres zijn onze kantoren, studiezaal en depots gevestigd. Meer informatie vind je op www.regionaalarchiefalkmaar.nl

Solliciteren

Je CV met motivatiebrief stuur je uiterlijk 20 oktober per email aan het Regionaal Archief Alkmaar: vacatures@archiefalkmaar.nl. Vragen over de vacature kun je ook via dit mailadres aan ons stellen.

Het Regionaal Archief Alkmaar streeft naar een divers en inclusief personeelsbestand. Verscheidenheid, betrokkenheid en vrijheid in de uitvoering van je taken leiden tot werkplezier en bevorderen het werkresultaat met als gevolg tevreden klanten en opdrachtgevers.  

Bij aanstelling is een Verklaring omtrent het gedrag noodzakelijk.
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Trefwoorden