Update

  • okt 2018
  • Marianne Loef
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 2
  • 29
Marianne Loef
Informatierecht
  • Verwijderde gebruiker
  • Hans Janssen

Is er al een regionale archiefdienst (Wgr-regeling) die met de aangesloten gemeenten een verwerkersovereenkomst als medeverantwoordelijke voor de verwerking van persoonsgegevens heeft afgesloten? Ik zou graag ervaringen willen uitwisselen.

Reacties

2 reacties, meest recent: 24 oktober 2018
  • Hallo Marianne,

    Deze kwestie hebben wij in de regio West-Brabant een tijd geleden al aan de orde gesteld en hebben er, samen met de FG's van de aangesloten gemeenten het volgende van gevonden:

    "Ik denk niet dat dit bij ons zal leiden tot het afsluiten van VWO’s met gemeenten. In juridische zin immers zijn de werkzaamheden voortvloeiende uit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) voor het West-Brabants Archief (WBA) al impliciet in artikel 3, lid 1 van de met al onze deelnemende gemeenten overeengekomen Gemeenschappelijke Regeling omschreven. En dan is het onnodig deze werkzaamheden expliciet nog eens te omschrijven in een afzonderlijke, met elke aan genoemde regeling deelnemende gemeente af te sluiten 'verwerkersovereenkomst'. Bovendien zijn zowel de gemeenten als WBA, respectievelijk in de periode van vóór en van ná de overbrenging van de archiefbescheiden, ingevolge de AVG 'verwerkingsverantwoordelijke' en het onderling afsluiten van een verwerkersovereenkomst zou die status onjuist wijzigen in een (verticale) verhouding van 'verwerkingsverantwoordelijke' tot 'verwerker'. Praktisch zal het m.i. wel zo moeten zijn, dat het WBA zijn deelnemende gemeenten met enige regelmaat zal informeren over zijn in het kader van de AVG uitgevoerde/uit te voeren acties en zal het, op termijn, bij zijn gemeenten voorstellen doen om besluiten tot beperking van openbaarheid van bepaalde archiefbescheiden aan te passen."

    Oftewel: wij concluderen nu dat er geen VWO nodig is tussen GR en de deelnemers. Volgens mij kwam Mathieu Paapst bij de casus regio Eindhoven tot dezelfde conclusie. Ben benieuwd wat anderen hiervan vinden.

    gr. Hans Janssen

    Hans Janssen
  • Ook bij het Gelders Archief speelde deze discussie. We hebben daarin grofweg dezelfde afweging gemaakt als Hans bij het WBA. Voor wat betreft overheidsarchief heb ik daar dus weinig aan toe te voegen. Het wordt een ander verhaal wanneer er particulier archief wordt geacquireerd dat in bewaring wordt gegeven. Je zou immers kunnen redeneren dat de inbewaringgever de verwerkingsverantwoordelijke is en het archief de verwerker. In die gevallen zou een VWO dus wel nodig zijn (zie het adviesrapport van Paapst hier over, p.14).

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden