Update

  • sep 2018
  • Remco van Veenendaal
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 30
Remco van Veenendaal
Preservation Digitaal Erfgoed

The National Archives (TNA) heeft een grote update van de technical registry PRONOM vrijgegeven, en de bijbehorende update van de DROID signatures. (https://twitter.com/Britpunk80/status/1041709927134384128)
Dit betekent concreet, dat de bestandsformatendatabase PRONOM nu 86 nieuwe bestandsformaatingangen heeft, dat 31 bestaande ingangen verbeterd zijn, en dat de bestandsformaatidentificatiesoftware DROID meer bestandsformaten beter kan herkennen.
Oftewel: organisaties die deze tools gebruiken, kunnen nu met grotere zekerheid vaststellen wat voor bestandsformaten ze beheren, en wat er voor nodig is voor de duurzame toegankelijkheid van die formaten.
Een aantal verbeteringen m.b.t. XML en XHTML zijn het resultaat van samenwerking tussen Nationaal Archief, Noord-Hollands Archief en NedGraphics.
Tijdens de conferentie iPRES 2018 in Boston (V.S). wordt een PRONOM-workshop gehouden. Het resultaat daarvan moet een volgende PRONOM-update zijn, die later dit jaar uitkomt. Zie ook deze tweet van David Clipsham van TNA.
Zie voor details over de update deze release notes: https://www.nationalarchives.gov.uk/aboutapps/pronom/release-notes.xml.
PRONOM- en DROID-updates worden na verloop van tijd ook doorgevoerd in het e-depot van het Nationaal Archief.

Trefwoorden