Update

  • jan 2020
  • Frans Neggers
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 1
  • 21
Frans Neggers
Adviseurs Digitale Informatie
  • Johannes Lijnse

Specialisten duurzame toegankelijkheid moeten – vooral bij kleinere instellingen – vaak hun eigen leer- en ontwikkeltraject uitzetten. Het gaat om kennisintensieve functies en zaken voor elkaar krijgen binnen het speelveld is een flinke uitdaging. Samen kan dat leiden tot een hoge werkdruk. Specialisten maken gebruik van diverse kennisbronnen en opleidingsmogelijkheden en er wordt kennis gedeeld, zoals op deze KIA-groep.

Hoe speelt dit probleem in de praktijk en wat kunnen we van elkaar leren? Wat zijn de ervaringen van adviseurs digitale informatie? Hoe kunnen we die delen en wat kunnen we daarmee leren? In overleg met Mathé van der Velden wil ik kijken of we het onderwerp op de bijeenkomst in Woerden op 24 maart aan de orde kunnen laten komen.

Meer over leer- en ontwikkelbehoeften

Adviseurs digitale informatie zijn binnen verschillende functies bij regionale archieven en erfgoedcentra, gemeentearchieven en overheidsdiensten werkzaam. Bij categorale instellingen (zoals IISG en Het Nieuwe Instituut, Beeld en Geluid, Eye) zijn specialisten werkzaam onder de noemer van digitaal archivaris, beheerder digitale collectie etc.

In het bedienen van leer- en ontwikkelbehoeften speelt
Leren Preserveren sinds 2017 een rol. Met de groepscursus Leren Preserveren hebben we inmiddels ruim 200 cursisten bediend. Het is niet alleen een cursus, maar ook een manier om de praktijk en uitdagingen van vakgenoten te leren kennen en samen interactief te leren. Leren Preserveren kan daarmee als voorbeeld dienen als het gaat om het in kaart brengen en bespreken van leer- en ontwikkelbehoeften.


Reacties

één reactie, 14 januari 2020
  • Hi Frans, ik wil wel meehelpen denken/uitwerken om tot een programmaonderdeel te komen. Kan inmiddels putten uit een aardige praktijkervaring bij diverse organisaties en rollen. Waar voorheen de archieffuncties en aanverwante redelijk duidelijk waren wat betreft profiel en kennisbehoefte zie je dat tegenwoordig elke club zijn eigen draai er aan geeft. Hoor het graag.

    Johannes Lijnse

Trefwoorden