Preservation Watch webinar: Kunnen we de levenscyclus van bestandsformaten voorspellen?

  • jun 2023
  • NDE Preservation Watch
  • ·
  • Aangepast 28 jun
  • 37
NDE Preservation Watch
Preservation Digitaal Erfgoed
  • Leonoor Hamers

Samenvatting

Op 22 juni worden de resultaten van het project ‘Monitoring verouderende bestandsformaten’ gepresenteerd. Dit project is uitgevoerd door data scientist Rein van 't Veer in samenwerking met de werkgroep Preservation Watch, als onderdeel van het NDE-programma Preservation Watch en Preferred Formats.

Het project ‘Monitoring verouderende bestandsformaten had als doel om te onderzoeken of we het verouderen van bestandsformaten kunnen voorspellen. De centrale vraag in dit project was: Kunnen we de levenscyclus van bestandsformaten voorspellen? Door de trends in bestandsformaten bij te houden – en dus te anticiperen op ontwikkelingen – blijkt de toegankelijkheid en bruikbaarheid van digitale archieven te kunnen worden gewaarborgd. Daardoor kunnen verouderde formaten tijdig worden geconverteerd naar moderne, goed ondersteunde formaten, terwijl het origineel behouden blijft. Deze moderne formaten worden ook wel aangeduid als ‘voorkeursformaten’.

In het webinar zal het onderzoek toegelicht worden door Sam Alloing (KB, nationale bibliotheek), Valentijn Gilissen (DANS) en Lotte Wijsman (Nationaal Archief). Er zal ook een workshop aangekondigd worden waar deelnemers met eigen data de methode, gebruikt in het onderzoek, uit kunnen testen. Je zal aan de slag gaan met de data uit jouw e-depot om de informatie over de bestandsformaten te analyseren. Hiervoor zal het Bass Diffusion model gebruikt worden, dat beschreven is in de serie. De workshop zal plaatsvinden op 5 september, de verdere details volgen later nog.

Datum: 22 juni 2023
Tijd: 13:00-14:00
Registreer hier voor de webinar: https://events.teams.microsoft.com/event/93cee247-1e85-46dc-a6d3-c173b800bb7e@01ef09a2-c608-4fc7-af66-836e50ddde2c

Afbeelding: © 2022 CC-BY-SA-4.0 Rein van 't Veer, bewerkt van https://www.thingiverse.com/thing:1614896.