Eerste VNG Kennissessie kwaliteitszorg binnen informatiebeheer is een feit!

  • 4 jun
  • Desiree Groeneveld Bloemhof
  • ·
  • Aangepast 2 jul
  • 2
  • 281
Desiree Groeneveld Bloemhof
Grip op Informatie
  • Leonoor Hamers
  • Stéphanie Gautier
  • Marieke Doezé
  • Harm Pieters

Samenvatting

Kwaliteitszorg binnen informatiebeheer, het is even stil geweest rond dit onderwerp. Echter, dat betekent niet dat er geen aandacht meer voor is.

Sterker nog, op 14 mei 2024 organiseerde de VNG samen met de gemeente Meppel de allereerste kennissessie over kwaliteitszorg binnen informatiebeheer ooit. Met ongeveer 58 deelnemers uit heel Nederland, zelfs uit de provincie Zeeland, wordt er teruggekeken op een goedbezochte dag van (opnieuw) kennismaken en kennisuitwisseling.

De aftrap werd gegeven door Michiel Klok, Teammanager Informatie en Interne Dienstverlening gemeente Meppel. Het stokje werd daarna als eerste overgenomen door Marieke Doezé, Gemeentearchivaris van de gemeente Borger-Odoorn. Zij vertelde over de meer organisatorische kant van kwaliteitszorg informatiebeheer binnen haar gemeente. Als tweede stonden Dave Eickhoff (intern toezichthouder en adviseur informatiebeheer) en Femke Hendrikx (Functionaris Gegevensbescherming) van de gemeente Veenendaal op de agenda. Zij spraken over de sociale kanten van hun kwaliteitssysteem en gaven een korte schets van de huidige stand van zaken. Tot slot de gastgemeente Meppel zelf. Zij zijn gestart met het implementeren van kwaliteitszorg gebaseerd op KIDO light. Erik Kraaibeek, Beleidsmedewerker DIV, vertelde, mede namens Marina Boers, Beleidsmedewerker Documentaire informatievoorziening, Team Informatie en Interne Dienstverlening, over hoe zij de implementatie aangepakt hebben. Kortom, drie praktijkverhalen waar de deelnemers binnen de eigen gemeente wellicht gebruik van (zouden) kunnen maken.

Van de kennissessie is een verslag gemaakt dat gepubliceerd is op Kia.pleio. Dat geldt overigens ook voor de presentatie en de (door deelnemers gevraagde) praktische documenten.

In het najaar zal een tweede bijeenkomst georganiseerd worden. De datum en locatie hiervan zijn nog niet bekend, maar waarschijnlijk wordt het oktober en Brabant. Zodra hier meer over bekend is zal hier uiteraard over gecommuniceerd worden.

Graag wil ik Marina Boers van de gemeente Meppel hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking tijdens het organiseren van deze bijeenkomst. En uiteraard ook Marieke, Dave, Femke en Erik voor het willen delen van hun praktijkverhalen. Zeer gewaardeerd!

Wellicht tot ziens bij de tweede kennissessie Kwaliteitszorg binnen Informatiebeheer.

Zie ook: Kwaliteitszorg binnen Informatiebeheer. Aan de slag met een kwaliteitssysteem!

Trefwoorden